Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов
Коментари Харесай

КЕВР пита енергийния министър за цената на природния газ

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов изпрати писмо до министъра на енергетиката Александър Николов, в което упорства да получи информация по какъв начин е пресметнал, че повишаването на природния газ през януари е можело да бъде единствено с 5, а не с 30% .

" На брифинг на 12.01.2022 година заявявате, че е имало задоволително принадлежности за „ друг микс “ за контролирания пазар на природен газ. Посочвате, че съгласно анализите на Министерство на енергетиката /МЕ/ цената на природния газ от 1 януари 2022 година е можело да бъде 107,60 лева за мегаватчас, което е растеж от 5,15%, а не както предложи „ Булгаргаз “ ЕАД и енергийният регулатор утвърди – с 30% ", написа шефа на КЕВР до министър Александър Николов.

" Заявявате също, че не са употребявани всички благоприятни условия и не е спазена нормативно заложената скица с приоритет да се употребява газът от разнообразни източници с най-ниски цени. Във връзка с Вашето заявление, м оля да предоставите направения от специалистите на МЕ разбор, както и данните и информацията, които са били употребявани, с оглед запознаване на членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране с тях и преценка на основателността на изказванията от регулаторна позиция “, желае Иванов.

От КЕВР акцентират, че след приемането на отговор от Министерство на енергетиката и след провеждането на разбор на експертно равнище от страна на регулатора, Комисията ще осведоми обществеността за своето мнение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР