Председателят на Комисията по взаимодействието с НПО и жалбите на

...
Председателят на Комисията по взаимодействието с НПО и жалбите на
Коментари Харесай

Антон Кутев от БСП даде рамо на инициатива за справедливи данъци

Председателят на Комисията по взаимоотношението с Неправителствени организации и жалбите на жителите в Народно събрание Антон Кутев се срещна с гражданска самодейност „ Да спрем машината за неравноправие! За обективни налози “, които са събрали над 30 000 подписа в поддръжка на настояванията си.

„ Ще се организира съвещание на комисията, на която ще обсъдим техните оферти. Те желаят две неща – въвеждане на необлагаем най-малко в размера най-малко на настоящата минимална работна заплата и въвеждане на понижени ставки на Данък добавена стойност за артикули от първа нужда, като медикаменти, книги, учебници, вода, детски храни и артикули “, изясни Кутев, представен от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

От „Позитано“ са добавили към известието и резюме на настояванията на гражданската самодейност, изразени в срещата:

 _k1b1677 „ Искаме европеизиране на данъчната система “, безапелационни са младежите от гражданската самодейност. Те показват, че единствената страна от Европейски Съюз, в която няма необлагаем най-малко, е България. „ България е черна дупка на картата на Европа заради неналичието му. Нашите оферти не касаят анулацията на плоския налог. В Европейски Съюз има страни, в които има и плосък налог, и необлагаем най-малко, образец е Румъния “, обясниха от гражданската самодейност. По техните думи две са страните в Европейски Съюз, в които не са въведени понижени ставки на артикули от първа нужда – България и Дания, само че във втората има редица други обществени облекчения. Младите хора обясниха, че подписите са събирани онлайн и на хартия, като за това са помогнали и доста неправителствени организации, млади въодушевени хора, разнообразни уеб сайтове и организации.

До момента Българска социалистическа партия няма позиция в поддръжка на проверка на данъчния модел, въведен от кабинета „Станишев“ по време на тройната коалиция. Подкрепа има единствено от обособени фигури като някогашния ръководител на партията Михаил Миков, евродепутата Георги Пирински и Янаки Стоилов. Иначе в различния си Бюджет 2018 предложиха необлагаем най-малко в размер на МРЗ и прогресивно облагане.

Подкрепа на самодейността, в ядрото на която са хора от сдружението „Солидарна България“, са декларирали от партиите АБВ, „Движение 21“, „Българската левица“ и „Зелена партия“, синдикатът КТ „Подкрепа“, НПО-та и медии със обществена устременост.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР