Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан

...
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан
Коментари Харесай

Цветанов: Като политици важно е да се опитваме да бъдем полезни СНИМКИ

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията разговаряха с министъра на вътрешните работи на Румъния Кармен Дан. Това се случи в границите на работната аудиенция в Румъния на българските депутати, която е по покана на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния.

„ Много е значимо, че българският и румънският парламент имат толкоз добре построени връзки за съдействие в областта на вътрешните работи. Радвам се, че сте тук и ще имате опцията да посетите структури, директно свързани с работата на нашето ведомство ", съобщи министър Кармен Дан. Тя поздрави българската делегация за сполучливото протичане на европредседателството и заяви, че част от целите на България ще бъдат продължени от Румъния по време на тяхното председателство.

„ Като политици значимо е да се опитваме да бъдем потребни на практиците в сферата и да подкрепяме тяхната активност посредством политическите си решения, с цел да подсигуряваме сигурността на жителите ", уточни Цветан Цветанов. Той благодари за поддръжката на ръководителя на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар при приемането на процедурните правила за Съвместната група за парламентарен надзор на Европол. „ Ние също ще подкрепим Румъния в другите формати от бранш „ Сигурност " по време на тяхното председателство. Включително и в границите на Залцбургския конгрес ", ангажира се Цветанов.

По-рано ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Генералния инспекторат на Гранична полиция в Румъния. Българските депутати бяха съпроводени от представители на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния, по чиято покана са на работно посещаване в северната ни съседка. Членовете на Комисиите бяха посрещнати от заместник-директора на Гранична полиция Адриан Попеску.

Попеску направи преглед на активността на Гранична полиция и изясни по какъв начин се ръководи работата на звеното. В рамките на работната аудиенция бе демонстрирано наблюдаване на границите в действително време и бяха показани ограниченията за защита на границите. На българската делегация бе показан и оперативният център за съгласуваност на структурите на гранична полиция и механизмът за осъществяването на разбор за риска.

На собствен ред Цветан Цветанов срещна румънските си сътрудници с това по какъв начин България охранява външните си граници, като акцентира, че границата с Турция, която се явява външна граница за целия Европейски Съюз, се охранява чудесно от страната и това го удостоверяват всичките ни европейски сътрудници.

Представителите на двете комисии се сплотиха към заключението, че Румъния и България извършват дейно и добросъвестно отговорностите си по защита на външната граница на Европейски Съюз, изпълнили са всички критерии и заслужават да бъдат признати като пълноправни членове на Шенгенското пространство.

По време на визитата си в северната ни съседка Цветанов и сътрудниците му посетиха и Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа – SELEC

В рамките на своето работно посещаване в Румъния ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов и членове на Комисията посетиха Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа – SELEC. Българските депутати бяха съпроводени от ръководителя на Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния Дорел Къпрар.

„ Този център има значима добавена стойност в работата с редица сътрудници от трети страни, които не са членки на Европейски Съюз ", съобщи Цветан Цветанов. По думите му центърът способства към европейската сигурност чрез положителните си работни контакти с сътрудници от тези страни.

Веднага откакто дойде в Букурещ Цветан Цветанов се срещна със заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску. Двамата разискаха двустранното съдействие.

„ Важно е след края на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и по време на Румънското председателство да продължим да държим тематиката за нашия район в европейския дневен ред ", акцентира Цветан Цветанов.

Кармен-Илеана Михалеску уточни, че като съседи и сътрудници освен на европейско, само че и на евроатлантическо равнище, двете страни би трябвало да продължат да работят интензивно за общите си ползи.

В срещата участваха народни представители от Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред на Народното събрание и от Комисията по защита, публичен ред и национална сигурност в Камарата на представителите на Румъния.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР