Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и

...
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и
Коментари Харесай

Цветанов се срещна с федералния прокурор на Германия д-р Петер Франк

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и ръководител на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна в Народното събрание с федералния прокурор на Германия доктор Петер Франк. Той е на публично посещаване в София по покана на основния прокурор Сотир Цацаров, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Цветан Цветанов акцентира пред доктор Петер Франк, че приемането на антикорупционното законодателство беше едно от огромните провокации пред ръководещото болшинство. „ Темата е сензитивна за цялото ни общество и организирахме редица публични разисквания, като в тях участваха представители на всички институции и неправителствените организации. Едва след приключването им пристъпихме към приемането на новия антикорупционен закон “, изясни той и добави, че към днешна дата към този момент имаме определени членове и настояща Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество.

Цветан Цветанов бе безапелационен, че с приемането на този закон работата на българския законодателен орган в областта на сигурността и вътрешния ред не се е изчерпала. „ В осъществяване на признатата през 2015 година Стратегия за промяна в Съдебната система, която бе призната от българския парламент с квалифицирано болшинство, продължихме да изпълняваме набелязаните ограничения. Направихме промени в Конституцията, с които разделихме Висш съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии и по този начин дадохме резистентност и прогнозируемост в развиването на правосъдната система “, акцентира ръководителят на ПГ на ГЕРБ. „ Приехме промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари и Закон за противопоставяне на тероризма “, посочи още ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Цветанов изясни, че с измененията в антитерористичния закон страната ни дава отговор на актуалните провокации пред сигурността – едно от които безспорно е тероризмът. „ В публичното разискване преди приемането на закона участваха представители на Европарламента, Европейската комисия, на немския Бундестаг, на Израел, на дипломатическите представителства в България и на неправителствените организации “, акцентира още ръководителят на ПГ на ГЕРБ.

Председателят на вътрешната комисия напомни също, че един от най-големите триумфи на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е приемането в София на процедурните правила за парламентарен надзор върху работата на Европол от страна на Екологичен потенциал и националните парламенти. Цветан Цветанов акцентира, че очертаването на ясна европейска вероятност пред страните от Западните Балкани, случило се по време на председателството, е стъпка към гарантирането на сигурността на целия Европейски съюз.

По време на срещата Цветан Цветанов показа задоволството си от заявената воля за продължение на положителното съдействие сред България и Германия в областта на правоохранителната система. Цветанов бе безапелационен, че България постоянно е разчитала и ще продължи да разчита на немския опит в областта на правосъдната власт. Той акцентира и отличното съдействие в фондация „ Ханс Зайдел “.

Германският федерален прокурор доктор Петер Франк означи, че на проведената престъпност и корупцията би трябвало да се противодейства на всички вероятни нива, като това би трябвало да е очевидно и за обществото. „ Създаването на антикорупционен орган е доста значима стъпка. Това е сигнал, че казусът е разпознат, което е значима причина към прекосяването към идващия стадий на противопоставяне “, изясни доктор Франк. По думите му в околните 10 години тероризмът ще бъде главната опасност за западните страни. „ Тук съдействието е основно, като би трябвало да се стремим освен към двустранни съдействия, само че и към тристранни и многостранни партньорства “, акцентира доктор Петер Франк.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР