Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев

...
Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев
Коментари Харесай

Делян Добрев е против държавата да купува акции в ЧЕЗ

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев не приема концепцията страната да си върне 34% от акциите на ЧЕЗ, с цел да има страната блокиращ глас. Пред Българска национална телевизия той добави, че за сходен ход е нужна смяна в устава, което е малко евентуално да се случи, а готвените промени в Закона за енергетиката не са в тази посока.

Идеята за блокиращия глас беше стартирана през вчерашния ден от Волен Сидеров от " Атака ". Пред Би Ти Ви Делян Добрев изясни, че не може да става въпрос за прикрито придобиване на ЧЕЗ, тъй като се знае кое е юридическото лице зад договорката.

" На този стадий имаме малко информация. Според това, което излиза в медиите в тази договорка има две офшорки, три банки. Не знаем точната цена на договорката, само че знаем, че има прелиминарен контракт. Всички тези елементи ще ги обсъдим на следващия ден ", добави той.

Добрев заключи, че на следващия ден в Народното събрание Комисията за надзор над службите ще направи чуване на всички институции, които имат отношение по продажбата на ЧЕЗ. То ще бъде отворено и за медиите, като на него ще участва и Гинка Върбакова, чиято компания " Инерком " е купувачът на ЧЕЗ.

Каква е ролята на офшорките

" Ще я попитаме дали в действителност има обезпечено финансиране, тъй като има писма за желание, само че те не са ангажиращи и ще я попитам какъв ще бъде размерът на акционерния капитал и кой ще го даде ", разясни Добрев пред Би Ти Ви.

" От друга страна ние имаме информация, че в договорката ще вземат участие офшорни компании. Въпросът, който ни интересува, е дали офшорните компании ще вземат участие директно в капитала на компанията, или те ще дават някакъв тип дълг - зависещ или различен тип. Има значение. Г-жа Върбакова до този миг е декларирала, че ще бъде 100 % притежател ", сподели пред Българска национална телевизия Делян Добрев.

Той повтори мнението на премиера Борисов, че последните дни припомнят събитията от февруари 2013 година, когато неговото държавно управление подаде оставка поради митингите, провокирани от високите сметки за ток. " Искаме да се уверим, че няма да се повтори сходна суматоха и напрежение в обществото ", добави Добрев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР