Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков гласува

...
Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков гласува
Коментари Харесай

Конституционната комисия разреши на българи с чуждо гражданство да стават депутати

Председателят на комисията и народен представител от ГЕРБ Радомир Чолаков гласоподава " срещу " предлагането. Той изясни своя избор с това, че липсват точни данни за това какъв брой българи имат двойно поданство и какъв брой тъкмо български жители живеят в чужбина, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гласуваното предложение за двойното поданство бе предшествано от спор в залата, в който с изключение на депутати, мнението си показаха и специалисти по конституционно право.

" Това, което обсъждаме като промени в Конституцията на второ четене, е консолидирано мнение с всички уместни забележки, разгласи пред публицисти в Народното събрание по-рано ръководителят Радомир Чолаков.

Според него на всички места са били чути предложенията на гражданското общество и на професионалните общности, като да вземем за пример, за основния прокурор, за пълномощията на прокуратурата, за това, че въпреки всичко се резервира общ орган за взаимоотношение сред двата съвета - прокурорският и Висшият правосъден съвет, за конституционната тъжба, сподели още Чолаков.

" Условието за битие на държавното управление е правосъдната промяна, аз ще поддържа правосъдната промяна във типа, в който е показана от Христо Иванов със съдействието на министър Атанас Славов ", разяснява още той.

В предложенията за промени в Конституцията остава общото заседание на прокурорския и Висшия правосъден съвет, който всички страни желаеха, заяви депутатът Никола Минчев от ПП-ДБ.

" Няма нищо коренно променено, в противен случай, в по-голямата си част текстовете отразяват рецензиите които получихме - връщат се указите на президента при назначение и освобождение на ръководителите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и основния прокурор, отпада вторият мандат на основния прокурор, макар че аз съм срещу ", изясни Минчев. Според него отпадането значи, че няма равенство сред тримата съществени ръководители на правосъдната власт.

Никола Минчев сподели, че този състав на Висшия правосъден съвет, както и изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, ще останат на власт още известно време , до момента в който бъдат признати и измененията, които постанова изменението в Конституцията в Закона за правосъдната управляващи и в останалите закони.

Той разгласи, че се надява работата на Народното събрание да се отпуши и то да не става пленник на желанията на една трета от депутатите.

Още при започване на съвещанието депутатът от " Възраждане " Златан Златанов сложи въпроса, че членовете на комисията са единствено девет вместо 12, както, по думите му, би трябвало да бъде. Според народния представител комисията е в повърхностен състав.

Председателят на комисията Радомир Чолаков и съпартийката му Екатерина Захариева разясниха, че е имало апел към парламентарните сили да попълнят квотата си в комисията. Не може да бъде причина за отсрочване на днешното съвещание фактът, че политическите партии са създали тази преценка и не са попълнили квотите, сподели Захариева и съвещанието продължи.

На съвещанието участват конституционалисти, членове на публичния съвет към комисията и правосъдният министър Атанас Славов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР