Председателят на КНР Си Дзинпин, по време на среща в

...
Председателят на КНР Си Дзинпин, по време на среща в
Коментари Харесай

Си Дзинпин лично уверил Байдън, че Китай ще присъедини Тайван - доброволно или насила

Председателят на КНР Си Дзинпин, по време на среща в коридорите на срещата на върха на АТИС в Сан Франциско, " непосредствено " споделил на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че Пекин ще сплоти още веднъж Тайван с континентален Китай, написа NBC, цитирайки трима сегашни и някогашни американски чиновници.

Според информацията на телевизионния канал, китайският водач е споделил на президента на Съединени американски щати на среща, на която са участвали американски и китайски публични лица, че Пекин избира по-скоро мирна, в сравнение с насилствена реинтеграция на острова, прецизира " Фокус ".

Освен това Си Дзинпин загатнал военните прогнози на Съединени американски щати, че Китай възнамерява да " превземе " Тайван през 2025 или 2027 година Той отрекъл тези прогнози, като отбелязал, че не е открита времева рамка.

Свидетели на диалога сред Байдън и Си Дзинпин, разказват тона на китайския водач като " изострен и прям, само че не и конфронтационен ", написа NBC.

Официалните връзки сред централното държавно управление на КНР и нейната островна провинция бяха прекратени през 1949 година, откакто силите на Гоминдана, водени от Чан Кайши, победени в гражданската война с Комунистическата партия на Китай, се местят в Тайван. Бизнес и неофициалните контакти сред острова и континентален Китай се възобновяват в края на 80-те години.

Ситуацията към Тайван се утежни доста след визитата на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси на острова при започване на август предходната година. Китай, който счита острова за една от своите провинции, осъди пътуването, виждайки тази стъпка като поддръжка за тайванския фракционизъм, след което организира огромни военни учения.

В края на ноември Чен Бинхуа, представител на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китайската национална република, съобщи, че Китай е подготвен да сътвори задоволително благоприятни условия за спокойно обединяване с острова, само че няма да допусне сепаратистки действия, целящи неговата самостоятелност. Изборите за началник на администрацията на Тайван са планувани за 13 януари 2024 година

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР