Председателят на китайския парламент Ли Чжаншу е порицал санкциите срещу

...
Председателят на китайския парламент Ли Чжаншу е порицал санкциите срещу
Коментари Харесай

Председателят на китайския парламент е порицал санкциите срещу Русия

Председателят на китайския парламент Ли Чжаншу е порицал глобите против Москва при неотдавнашно посещаване в Русия, заяви Асошиейтед прес, като цитира китайски държавни медии.

Това е следващата проява на поддръжката на Пекин за Москва във войната против Украйна, макар изказванията за неутралитет, отбелязва АП.

На среща с съветски депутати ръководителят на Постоянния комитет на Общокитайското заседание на народните представители Ли Чжаншу е призовал за повече съдействие в " битката против външната интервенция, глобите и разпростирането на юрисдикцията на съдилища върху жители на други страни, с изключение на всичко останало ".

Освен това Ли е разговарял с съветския президент Владимир Путин преди предстоящата среща този месец сред Путин и китайския президент Си Цзинпин на районна среща в Узбекистан. Това ще бъде първото пътешестване на Си отвън Китай от началото на коронавирусната пандемия.

Ли Чжаншу е член на авторитетния Постоянен комитет на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай и е считан за един от най-близките довереници на Си Цзинпин. Двамата работят дружно от десетилетия.

Ли е на трето място в йерархията на комунистическата партия и е най-високопоставеният китайски общественик, пътувал в чужбина от началото на пандемията.

Китайската осведомителна организация Синхуа акцентира, че Москва пък е подкрепила позицията на Китай по отношение на визитата на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван. Пекин заплашва да употребява мощ, с цел да откри надзор върху самоуправляващия се либерален остров, напомня АП.

" Ли благодари на съветската страна за твърдата ѝ поддръжка за Китай по тайванския въпрос ", заяви Синхуа.

Русия е подкрепяла Китай и по други въпроси, по които Пекин е ставал обект на рецензии от интернационалната общественост, в това число в Организация на обединените нации, като да вземем за пример политиката на китайските управляващи във връзка с уйгурите и на представители на други мюсюлмански малцинства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР