Председателят на КЕВР Станислав Тодоров обяви, че комисията спира работа.

...
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров обяви, че комисията спира работа.
Коментари Харесай

КЕВР спира работа - кой ще определя цените?

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров разгласи, че комисията стопира работа. Новината идва часове, откакто Конституционният съд разгласи изборът му за противоконституционен.

С днешното решение се споделя, че е противоконституционно. Това има значение във връзка с бъдещето на комисията и валидността на решенията само че комисията. Както знаете в бранш електроенергетика комисията одобри цени, минимално нарастване от 3%, - във връзка с газа доста ограничения бяха подхванати във връзка с търговията, сертифицирана е и втората тръба от Гърция, по тази причина съм оптимист във връзка с газа за бъдеще. По отношение на топлинната сила - действителното нарастване, което е заслужено е 120%, само че намерихме запас. Всички тези решения са взети единомислещо, в този смисъл гласа ми не е имал решаващо решение, те са годни.

По думите му, с решението на съда стопират всички тези решения стопират, надлежно се прекратява и работата на комисията.

" Моята молба е неотложно да бъде оповестена процедура за избор на нов ръководител на КЕВР. В момента, в който решението влезе в действие, аз напущам поста ", сподели още Тодоров.

Тодоров е сюрпризиран от решението на Конституционния съд и разяснява, че " изборът ми е незабележим и не мога да опълномощя някого да работи на моята позиция ".

Конституционният съд се произнесе с решение, с което разгласи за противоконституционно Решение на Народното събрание от 9 февруари 2022 година за избиране на ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране. Решението е признато с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова го е подписала с изключително мнение.

Съдът беше сезиран от депутати от ГЕРБ-СДС. В настояването те упорстваха за анулация на решението на Народното събрание, тъй като процедурата за избор на ръководител на КЕВР е почнала при едни условия, а е приключила при други.

Освен това съгласно народните представители Станислав Тодоров не отговарял нито на заварените, нито на променените условия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР