Председателят на КЕВР Станислав Тодоров, който беше лишен от правомощия

...
Председателят на КЕВР Станислав Тодоров, който беше лишен от правомощия
Коментари Харесай

България е напът да остане без кабинет, без парламент, а от днес - без енергиен регулатор

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров, който беше лишен от пълномощия поради решение на Конституционния съд, прикани Народното събрание неотложно да стартира процедура по желание на нов началник на комисията.

" С днешното решение на Конституционния съд дейно КЕВР стопира работа. Буквално стопира работа. В изискванията на рецесия най-разрушителното за една страна е да остане без ръководители на своите институции. Българската страна е напът да остане без настоящо държавно управление, без настоящ парламент, а от през днешния ден и без енергиен регулатор. Моята молба към българските народни представители е неотложно да започват процедура за избор на ръководител на КЕВР, тъй че без значение какво се случи с този парламент, КЕВР да може да взима съответни решения и да ръководи непредвидените условия в рецесията ", сподели Тодоров пред публицисти на конференция в КЕВР.

Изборът на Тодоров беше разгласен за противоконституционен с 9 на 1 гласа от Конституционен съд - съвсем пет месеца откакто ГЕРБ подадоха тъжба.

Това съгласно него блокира работата на комисията, тъй като ръководителят към този момент не може да упълномощи различен да извършва неговата функционалност, нито да насрочи съвещания на комисията.

" Оттук нататък даже изплащането на заплати на чиновниците е сложено под въпрос ", разгласи той.

Тодоров твърди, че юристите на КЕВР са го посъветвали да не взема повече управнически решения след оповестението на делото на Конституционен съд.

" Имахме готови заповеди за упълномощаване, само че анализът на юристите е, че ще го направя знаейки, че моят избор е незабележим - в този смисъл умишлено бих се опитал да предотвратя този резултат ", сподели той.

На въпроса дали не е можел да планува този излаз от делото в Конституционен съд още от момента на избирането си, той разяснява, че смятал за " доста дребни " вероятностите да бъде отхвърлен: " Особено когато в Конституционен съд бяха подадени 5 мнения в противоположна посока от видни български конституционалисти ".

" Да, сюрпризиран съм, само че сме взели всички ограничения актовете на комисията във времето да бъдат постоянни и българските консуматори да разчитат на тях ", сподели той.

Станислав Тодоров съобщи, че решението на Конституционен съд няма да засегне произнасянията на енергийната комисия във връзка цените на тока, газа и парното, тъй като всяко от тях е взето с единогласие измежду членовете на КЕВР.

" Моето присъединяване и моят глас не са имали решаващо значение за взимането на тези решения. Те са годни и българските жители могат да разчитат на тях за цените за идващите 12 месеца ", сподели той.

Проблем обаче може да възникне с настоящите инспекции, разпоредени в сдружения като " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз " и столичната " Топлофикация ", която дължи 330 млн. лева на газовия снабдител и отхвърля да ги изплати.

" КЕВР не може да разбере по какъв начин столичната Топлофикация преследва своите клиенти за всяка сметка, а не заплаща своите отговорности към " Булгаргаз ". 330 млн. лева са 1/3 от газовото вместилище " Чирен ". Ако " Булгаргаз " имаше тези пари, можеше да ги влага в хранилището. Но столичната " Топлофикация " отхвърля да ги даде ", разяснява той.

Отлагат се и плануваните решения за въвеждане на единна цена на балансираща сила и още по-голямо понижаване на цените на бизнеса и узаконяване на затворените газопреносни енергийни мрежи, под въпрос остава и какво ще се случи с делата по актове на КЕВР, по които има над 100 млн. лева веществен интерес, по думите на Тодоров.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР