Председателят на КЕВР Иван Иванов ще може да контролира и

...
Председателят на КЕВР Иван Иванов ще може да контролира и
Коментари Харесай

КЕВР ще проверява за манипулации на пазара на ток

Председателят на КЕВР Иван Иванов ще може да управлява и търговците на ток.

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Високо напрежение към цената на тока

Бизнесът и енергийният министър в спор за свободния пазар на електрическа енергия
22 яну 2018
Ветроенергийната асоциация желае ясни правила за работа на регулатора

Производителите търсят подпомагане от Народното събрание, откакто КЕВР утвърди още веднъж анулирани от съда цени
8 яну 2018
Цената на балансиращата сила се обвързва с борсовата

Пределната стойност ще бъде 2.5 пъти по-висока от цената за базов товар в сегмента " Ден напред "
3 яну 2018
КЕВР удари ЕВН с 6 млн. лева за два изчезнали подписа

Дружеството видя корист с власт и напън от страна на институциите
21 дек 2017 Обещаните от енергийния министър Теменужка Петкова промени в Закона за енергетиката, които да дадат спомагателни пълномощия на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за надзор върху електроенергийния бранш, са оповестени за публично разискване. Предвижда се регулаторът да може да следи за спекулации на борсата за търговия с електрическа енергия и дали търговци на ток не злоупотребяват с цените. Дружествата, за които се откри, че правят нарушавания, ще бъдат краткотрайно лишавани от правото си да правят тази активност.

Измененията в нормативната база в действителност са подбудени от условията на Регламент 1227/2011 на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с сила (Regulation of energy market integrity and transparency - REMIT). Според министър Петкова до преди началото на тази година не е имало съображение въпросните условия да бъдат приложени у нас, защото през енергийната борса не се е търгувало цялото количество електрическа сила. В края на декември обаче, по предложение на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, Народното събрание задължи всички производители с конфигурирана мощ над 5 мегавата да продават посредством борсата цялата електрическа сила отвън контролирания пазар.

Наред с това в Закона за енергетиката се оферират и промени, свързани с цялостното и тъкмо транспониране на условията на Електрическата и Газовата наставления, за което България пое ангажимент пред Европейска комисия, откакто през 2016 година бяха открити известни пропуски.

Включени са и законодателни текстове, с които се транспонират част от наредбите на Директивата за разрастване на инфраструктура за различните горива. За тяхната липса страната получи стимулирано мнение от Генералния секретариат на Европейската комисия през предходната година и даде обещание да ги вкара допустимо най-скоро.

Общественото разискване ще продължи до 21 февруари и по-късно измененията би трябвало да се одобрят от Министерски съвет и да влязат в Народното събрание.

Регулаторът като проверяващ орган

Съгласно европейския правилник REMIT всяка държава-членка би трябвало да подсигурява, че нейните регулаторни органи разполагат с пълномощия за следствие и използване на съответните ограничения. В случая КЕВР ще стартира да следи дали на пазара на едро на електрическа сила в България има почтена и открита конкуренция.

През последните седмици работодателските и синдикални организации сигнализират за проблеми на пазара на електрическа сила, свързани с внезапно и голословно повишаване на цената на тока на нерегулирания пазар. Министерството на енергетиката обаче твърди, че пазарът е свободен и цените се дефинират от търсенето и предлагането. Комисия за защита на конкуренцията на собствен ред се самосезира и разгласи, че ще прави секторен разбор на електроенергетиката.

При осъществяването на инспекциите комисията, с изключение на досегашните си пълномощия, ще може да изисква записи на телефонни диалози и други данни, както и да желае от съда налагането на запори на движими движимости и вземания и възбрани върху недвижими парцели.

Въвеждат се и специфични наказания за несъблюдение на отговорностите по REMIT, както и за опитите за манипулиране на пазара за търговия на едро с сила. Глобата за юридическо лице или едноличен търговец е от 20 хиляди до 150 хиляди лв.. При наново нарушаване глобата е 450 хиляди лева КЕВР ще може да наложи и наказване под формата на отнемане от право за практикуване на избрана активност за период от шест месеца до една година, в случай че провинилият се не предстои на по-тежко наказване.

Правила и за зарядните станции за коли

С препоръчаните промени в Закона за енергетиката се основава и специфична правна рамка за обществено наличните зарядни точки за електрически транспортни средства, каквато в този момент липсва в националното законодателство.

Предвижда се операторите на такива уреди да бъдат страни по покупко-продажби с електрическа сила като крайни клиенти, за разлика от хората, които си зареждат транспортните средства - те няма да встъпват в договорни връзки за доставка на ток. Уточнено е още, че когато дадена зарядна точка се намира в парцел, който към този момент има снабдител на електрическа енергия, не е наложително да се употребяват неговите услуги.

Друга наредба гласи, че при създаване на зарядна точка за зареждане на електрически транспортни средства, по искане на клиента тя се причислява към съответната електрическа мрежа като самостоятелен обект със независимо премерване на доставяната от мрежата електрическа сила.

ЕРП-тата към този момент не могат да отхвърлят, тъй като им е скъпо

Министерството на енергетиката предлага още в член 116 на закона, който дефинира разпоредбите за присъединение на производители на ток, да се основат две нови алинеи.

Според първата операторът на електропреносната мрежа няма да има право да откаже свързването на нова електроцентрала въз основа на вероятни бъдещи претоварвания на съществуващите мощности на мрежата. В същия ред на мисли, втората задължава ЕРП-тата да не употребяват като претекст за отвод спомагателните разноски за нарастване на потенциала на мрежата в непосредствена непосредственост до точката на свързване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР