Председателят на КЕВР Иван Иванов обеща да публикува всички предложения

...
Председателят на КЕВР Иван Иванов обеща да публикува всички предложения
Коментари Харесай

Токът за бита ще поскъпне, въпросът е с колко

Председателят на КЕВР Иван Иванов даде обещание да разгласява всички оферти на енергийните сдружения до няколко дни

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Енергийната борса стартира покупко-продажби с ток в границите на деня от 11 април

Нововъведението ще усили предлаганите количества и ще ускори конкуренцията
10 апр 2018
Повече права и нови членове за енергийния регулатор

Ясно е кои комисари напущат КЕВР. А работодателите желаеха контролното ведомство да се самоиздържа
4 апр 2018
Държавата към този момент не желае да купува ЧЕЗ, единствено ще управлява

Славчо Върбаков е бил разследван за данъчни измами в проведена незаконна група, само че производството против него е прекъснато
3 апр 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " може да коства 250 млн. лева годишно на потребителите

Работодателите приготвят митинги, тъй като това би вдигнало цената на тока с 16%
2 апр 2018 Традиционно всички сдружения по веригата произвеждане - транспорт - систематизиране - доставка на електроенегия са поискали нарастване на съставените елементи на цената на тока. По закон те оферират новите цени до 30 март, а по-късно Комисията за енергийно и водно контролиране прави разбори и излиза с дефинитивно решение за цените, което влиза в действие на 1 юли.

Макар съответните претенции към момента да не са оповестени от КЕВР с обяснението, че първо би трябвало да се заличи комерсиалната информация в документите, доста от числата са към този момент ясни. Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова популяризира получена от регулатора информация, че " ЧЕЗ Електро България " желае увеличение на нощната цена с 51% (от 0.05696 лева за киловатчас до 0.08603 лева за киловатчас) и на дневната цена - с 5%. " ЧЕЗ Разпределение България " пък желае цената за достъп до мрежата да се усили с 35%, а цената за транспорт - с 34%.

" Няма никаква драма за българските консуматори какво желаят сдруженията. За хората в България - за бита и бизнеса, има значение какво решение ще вземе КЕВР ", сподели на собствен ред ръководителят на регулатора Иван Иванов и попита дали някой си спомня какви цени са поискали ЕРП-та предходната година. Проверка в регистрите демонстрира, че предходната година от ЧЕЗ е имало предложение за повишение на другите съставни елементи на цената с до 12%.

Като реакция на изнесените данни от ЧЕЗ разясниха, че предлагането нощната цена да се усили с подобен % е подбудено от цените, на които сега те купуват тази сила от НЕК. Поисканото приблизително нарастване съгласно тях е в размер на 16.28%, което би се отразило с под 3 стотинки на киловат в месечните сметки на семействата.

Аргументът на ЧЕЗ за цената на НЕК леко не устоя, в случай че се съди по другите поръчки. За съпоставяне - от ЕВН са поискали нарастване на нощната цена с 5.4%, а на дневната с 6.9%. От " Енерго–про " пък търсят приблизително нарастване с 5.5%.

" Комисията ще вземе решение, с цел да отбрани публичния интерес ", безапелационен бе Иван Иванов. Що се отнася до заявките на НЕК, ЕСО, " Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 " и другите участници на електроенергийния пазар, Иванов даде обещание да бъдат качени в интернет в понеделник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР