Председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси, пристигна

...
Председателят на Камарата на представителите на САЩ, Нанси Пелоси, пристигна
Коментари Харесай

Нанси Пелоси пристигна в Япония

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати, Нанси Пелоси, дойде в Япония през днешния ден. Това е последната спирка от азиатската обиколка след визитата в Тайван, разгневило Китай, съобщи France24.

Репортери на AFP видяха по какъв начин политикът слиза от самолета си във въздушната база Йокота в Токио, преди да поздрави американския дипломат и други публични лица с обятия и ръкостискания.

Пекин стартира широкомащабни военни учения във водите към Тайван, откакто Пелоси тази седмица стана най-високопоставеният определен американски чиновник, стъпил на самоуправляващия се остров.

82-годишният политик се опълчи на поредност от строги закани от Китай да се срещне с тайвански водачи в сряда, като сподели, че пътуването ѝ е посочило " недвусмислено ясно ", че Съединените щати няма да изоставят демократичния си съдружник.

Това е първото пътешестване на Пелоси до Япония от 2015 година насам и тя дойде от Южна Корея, където програмата ѝ включваше посещаване на границата с нуклеарната Северна Корея.

Тя ще се срещне с премиера Фумио Кишида за закуска в петък, сподели японското външно министерство, с цел да обсъдят съюза на двете страни и въпроси от общ интерес.

Пелоси също по този начин би трябвало да разиска интернационалните въпроси с ръководителя на Камарата на представителите на Япония, Хироюки Хосода.

Япония, основен съдружник на Съединени американски щати, внесе дипломатически митинг против Китай поради огромните му военни учения, обкръжаващи Тайван, които започнаха в четвъртък.

Точно преди идването на Пелоси министърът на защитата Нобуо Киши сподели, че се счита, че пет балистични ракети, изстреляни от Китай, са паднали в изключителната икономическа зона на Япония.

Части от най-южния островен район на Япония Окинава са покрай Тайван, както и островчета в центъра на дълготраен спор сред Токио и Пекин.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също разгневи Пекин при визитата си в Япония през май, когато сподели, че американските сили ще защитят Тайван военно, в случай че Китай се опита да поеме контрола над острова със мощ – което накара Пекин да предизвести, че Съединени американски щати си „ играят с огъня “.

Байдън и неговият екип обаче упорстваха тогава, че техният десетилетен метод към Тайван остава в действие.

Това включва въоръжаване на демократичния остров за личната му отбрана, като в същото време се признава законният суверенитет на Китай и показва " стратегическа неизясненост " дали американските войски в миналото ще се намесят, в случай че Китай нахлуе в територията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР