Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси даде

...
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси даде
Коментари Харесай

Пелоси обеща подкрепа на САЩ за Тайван и ядоса Китай, Русия и приятелите им -

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси даде поръчка за " основна " взаимност на Америка с Тайван по време на историческа среща с тайванския президент Цай Инуън, която даде обещание да не отстъпва пред военните закани от страна на Китай.

" Наистина е значимо посланието да бъде ясно. Съединени американски щати са ангажирани със сигурността на Тайван, само че става въпрос за нашите общи полезности на народна власт и независимост и за това по какъв начин Тайван е бил образец за света. Дали има неустановеност на президента на Китай, обвързвана със личната му политическа обстановка, не знам ", сподели Пелоси в коментар за действията на китайския президент Си Дзинпин, който преглежда Тайван, като територия на Китай. Дзинпин даде обещание " последици " и разгласи започването на огромни учения с бойна пукотевица наоколо до Тайван в четвъртък. 

Пелоси дойде в Тайван късно във вторник на самоуправляващия се остров. За първи път от 25 години насам американски политик от подобен сан посещава Тайван.

Министерството на защитата на Тайван съобщи в сряда, че ученията с бойна пукотевица към острова демонстрират желанието на Пекин да унищожи районния мир и непоклатимост. То упрекна Китай, че нарушава интернационалното право с проектите си да наруши суверенното пространство на Тайван. Тайван е повишил равнището на подготвеност и даде обещание да реагира навреме и съответно на ученията.

На конференцията с Пелоси Цай повтори, че Тайван се ангажира да резервира статуквото. " Военните учения са ненужни ", сподели тя. " Тайван постоянно е бил отворен за градивен разговор. "

Китай осъди визитата като опасност за мира и стабилността в района и повика в министерство на външните работи американския дипломат в Пекин Никълъс Бърнс, пред който изрази митинг.

Като стопански наказания Китай прекрати вноса на редица артикули от Тайван, в това число цитрусови плодове и замразен сафрид, от 3 август, а Министерството на търговията прекрати износа на пясък за Тайван.

Междувременно, Русия, Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа също осъдиха визитата на Нанси Пелоси.

Русия преглежда визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван като очевидна провокация, съобщи организация ТАСС, като се базира на изказване на съветското външно министерство. Според съветското външно министерство връзките сред страните на Тайванския пролив са чисто вътрешни работи на Китай и Пекин има право да предприеме нужните ограничения за отбрана на своя суверенитет и териториална целокупност по тайванския въпрос.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР