Какво следва, след като републиканците започнат разследване за импийчмънт на Байдън?

...
Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти обяви,
Коментари Харесай

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти обяви, че започва разследване за импийчмънт срещу президента Джо Байдън, поддавайки се на нарастващия натиск от бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници.

Маккарти каза във вторник, че разследванията на Камарата на представителите на бизнес сделките на семейство Байдън тази година са разкрили „култура на корупция“, която изисква по-задълбочен преглед.

„Това са обвинения в злоупотреба с власт, възпрепятстване и корупция“, каза Маккарти пред репортери пред офиса си в Капитолия на Съединените щати. „Ето защо днес нареждам на нашата комисия в Камарата да започне официално разследване за импийчмънт на президента Джо Байдън.“

Макарти каза, че ще нареди на председателите на комисиите по правосъдие, надзор и начини и средства – които работят заедно от месеци по различни разследвания, свързани със семейство Байдън – да ръководят разследването за импийчмънт.

Ето всичко, което трябва да знаете за натиска за импийчмънт и какво ще се случи след това:

Какво е разследване за импийчмънт?

Разследването за импийчмънт е разследване на възможно нарушение от страна на федерален служител, като например президента на САЩ, служители на кабинета или съдии. Процесът е записан в конституцията и е най-мощната проверка, която Конгресът има върху изпълнителната власт.

Докато Камарата на представителите има правомощието да отстрани федерален служител, само Сенатът има способността да осъди и отстрани лице от длъжност.

До момента нито един президент не е бил принуден да напусне Белия дом чрез импийчмънт. Но бившият републикански президент Ричард Никсън подаде оставка през 1974 г., докато Камарата на представителите се готвеше да гласува членовете за импийчмънт срещу него.


Защо републиканците търсят импийчмънт срещу Байдън?

Откакто спечелиха слабо мнозинство в Камарата през януари, републиканците в Камарата агресивно разследваха Байдън и сина му Хънтър, претендирайки за доказателства, че са участвали в схема за търговия с влияние. Обвиненията повтарят тези, които Тръмп отправя от години срещу Байдън и семейството му.

Републиканците съсредоточиха голямо внимание върху непроверен сигнал до ФБР, който твърди, че Байдън е бил подкуп, когато е бил вицепрезидент при Барак Обама.

Твърдението за подкуп, което се появи през 2019 г. и беше част от първия импийчмънт на Тръмп, е свързано с твърдението, че Байдън е оказвал натиск върху Украйна да уволни главния си прокурор, за да спре разследването на Burisma, петролната и газова компания, в която Хънтър Байдън е бил на дъска.

Демократите повториха, че Министерството на правосъдието е разследвало твърдението на Burisma, когато Тръмп е бил президент, и е затворило въпроса след осем месеца, намирайки „недостатъчно доказателства“, за да го продължи.

Други страни също настояваха за уволнението на украинския служител, смятайки го за корумпиран. А бивш бизнес партньор на Хънтър Байдън е свидетелствал пред Конгреса, че обвинението за подкуп е невярно.

Въпреки това три комисии на Камарата на представителите провеждат разследвания, свързани с президента и неговия син, включително начините, по които Хънтър е използвал „марката Байдън“, за да развие бизнеса си с чуждестранни клиенти.


Те също се задълбочиха в разследването на Министерството на правосъдието на по-младия Байдън, като се позоваха на свидетелски показания на разобличители, за да предполагат, че Хънтър е получил специално отношение.

И докато републиканците се опитваха да свържат пряко финансовите дела на Хънтър Байдън с баща му, те не успяха да представят доказателства, че президентът е участвал пряко в работата на сина си, въпреки че понякога вечеряше с клиентите на Хънтър Байдън или ги поздравяваше на обаждания.

Това означава ли, че Байдън ще бъде импийчмънт?

Не е задължително. Въпреки че всички разследвания, открити в новата история, са довели до импийчмънт на президент, републиканците стъпват внимателно около мандата и потенциалните му политически последици.

За да импийчмънт Байдън, Камарата ще трябва да одобри поне едно обвинение за импийчмънт срещу него, което изисква мнозинство от гласовете. Разследване за импийчмънт също може да бъде приключено без повдигане на обвинения.

Макарти каза, че е необходимо разследване за импийчмънт, за да се гарантира, че Конгресът може да използва цялата тежест на своите надзорни правомощия, за да продължи разследването на семейство Байдън.

„Всеки трябва да разбере, че импийчмънтът не е целта“, наскоро каза пред репортери представителят Дарел Иса, старши републиканец в съдебната комисия на Камарата на представителите, една от комисиите, натоварени с разследването на Байдън. „Импийчмънтът е начин да се каже, че това не е законодателен пропуск, а всъщност пропуск на възможни неправомерни действия.“

Независимо от това, разследването ще надвисне над Байдън, тъй като разследването потенциално ще се проточи през следващата година, когато президентът, който се кандидатира за преизбиране, се сблъска с републиканското поле, водено от Тръмп, който беше импийчмънт два пъти.


Какви доказателства имат?

Републиканците в Камарата на представителите, водени от представителя Джеймс Комър, председателят на Комитета за надзор на Камарата на представителите, са получили хиляди страници финансови документи от различни членове на семейство Байдън и техните сътрудници чрез призовки до Министерството на финансите и различни финансови институции.

Комер многократно е твърдял — без съществени доказателства — че в тези документи има достатъчно, за да се направи ясна граница между търговията на Хънтър Байдън с името на баща му и политическите решения, взети от Байдън като вицепрезидент. Не е доказана такава връзка.

Комър също така обедини усилията си през юни с републиканските председатели на съдебната власт и комисиите по пътищата и средствата, за да започне по-широко разследване на продължилото години разследване на Хънтър Байдън от Министерството на правосъдието.

ФБР и IRS разследват Хънтър Байдън от години и делото изглежда вървеше към споразумение за признаване на вината около средата на годината, докато съдия не отхвърли условията на това споразумение. Оттогава Хънтър Байдън се пледира за невинен по данъчни обвинения.

Междувременно главният прокурор Мерик Гарланд миналия месец назначи прокурора, разследващ Хънтър Байдън, за специален адвокат, което вероятно ще разшири допълнително разследването.

Какво каза Белият дом?

Белият дом осъди обявяването на разследването за импийчмънт на Маккарти във вторник, като говорителят Иън Самс го нарече „екстремна политика в най-лошия й вид“.

„Републиканците в Камарата на представителите разследват президента от 9 месеца и не са открили никакви доказателства за неправомерни действия“, написа Самс в социалните медии.

Какво казаха демократите?

Няколко депутати от Демократическата партия се обявиха в защита на Байдън, заявявайки, че президентът не е направил нищо лошо и обвинявайки републиканците, че се стремят да използват разследването за импийчмънт, за да отвлекат вниманието от правните проблеми на самия Тръмп.

Бившият президент републиканец, който остава фаворит в президентската надпревара на Републиканската партия през 2024 г., е изправен пред четири отделни обвинения.

„Доказателствата показват, че президентът Байдън не е извършил неправомерни действия“, каза Джейми Раскин, най-добрият демократ в комисията по надзор на Камарата на представителите, в изявление във вторник.

„Загубеното и обречено разследване на републиканците за импийчмънт не е нищо друго освен политически трик, извлечен от екстремисти и управляван от Доналд Тръмп – истината и конституцията да са проклети.“

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър също нарече разследването „абсурдно“. „Американският народ иска да направим нещо, което ще направи живота ни по-добър, а не да се впускаме в тези преследвания и лов на вещици“, каза той пред репортери.

Как ще работи разследването за импийчмънт?

Макарти каза, че е помолил Комър да поеме инициативата по разследването за импийчмънт, като работи заедно с председателя на съдебната камара Джим Джордан и председателя на Камарата за пътища и средства Джейсън Смит.

Въпреки че преди това Маккарти каза, че Камарата ще проведе гласуване за започване на разследването, той не направи такова обещание във вторник.

Конституцията на САЩ не изисква гласуване за започване на разследване за импийчмънт, както и правилата, управляващи Камарата. Но разрешаващи резолюции са приети при предишни импийчмънти на президента.

Хайди Джоу-Кастро от Ал Джазира, репортаж от Вашингтон във вторник следобед, каза, че не е ясно дали Маккарти би имал достатъчно гласове в Камарата, за да започне официално разследване за импийчмънт.

Някои републиканци от Камарата на представителите са против, заявявайки, че няма достатъчно доказателства срещу президента демократ. „Въпреки това Маккарти казва, че има още какво да се търси и затова той започва това разследване“, каза Джоу-Кастро.

След като приключи разследването за импийчмънт, Камарата традиционно възлага на Съдебната комисия – комисията, упълномощена да въвежда членове за импийчмънт – да проведе изслушвания и да изготви обвинения за импийчмънт.

Защо съобщението за запитване се случи сега?

Макарти е под „силен натиск“ от десни републиканци, които заплашиха да го отстранят от ролята му на председател на Камарата на представителите, ако не започне разследване за импийчмънт срещу Байдън, съобщи Джоу-Кастро.

Това включва няколко съюзници на Тръмп, включително конгресмена Марджъри Тейлър-Грийн.

Минути след като Маккарти направи изявлението си, висш републикански критик застана на пода на Камарата, осмивайки запитването като „бебешка стъпка“ и съживявайки заплахата за отстраняване на говорителя. „Трябва да действаме по-бързо“, каза представителят Мат Гетц.

McCarthy също се опитва да предотврати потенциално спиране на работата на федералното правителство: финансирането трябва да изтече на 30 септември – края на федералната фискална година – и Конгресът трябва да приеме нови законопроекти за финансиране или рискува спиране и прекъсване на работата на правителството услуги.

Колко време ще отнеме запитването?

Няма правила за това колко дълго може или трябва да продължи разследването за импийчмънт.

Разследването срещу Байдън може да продължи само няколко месеца или дори година, в зависимост от това какво Маккарти и други републикански лидери смятат, че е подходящият момент за приключване или преминаване към членове за импийчмънт.

Единственият реален краен срок би бил краят на този Конгрес, който е 2 януари 2025 г.


Какво ще стане, ако републиканците решат да импийчмънтнат?

Ако републиканците решат, че има достатъчно доказателства за неправомерни действия и злоупотреба с власт от страна на Байдън, за да продължат напред, съдебната комисия вероятно ще маркира членовете за импийчмънт.

Ако тези статии бъдат гласувани извън комисията с обикновено мнозинство, те ще стигнат до залата, където ще се изисква мнозинство от гласовете за импийчмънт на Байдън.

Само други трима президенти са били импийчмънтвани: Андрю Джонсън, Бил Клинтън и Тръмп, който беше импийчмънт два пъти.

След това обвиненията за импийчмънт ще се преместят в Сената, където лидерите на демократите вероятно няма да имат друг избор, освен да проведат процес.

Процесът е подобен на това, което се вижда в правната система на САЩ, като сенаторите действат като съдебни заседатели, а избрани членове на Камарата действат като прокурори или ръководители на импийчмънт. Главният съдия на Върховния съд председателства този процес.

Ако Сенатът одобри член за импийчмънт с две трети от гласовете „виновен“, президентът се осъжда и отстранява от длъжност. Ако всички членове бъдат отхвърлени, президентът е оправдан.

Ако Байдън бъде осъден от Сената, той ще бъде първият президент, който някога е бил отстранен от длъжност. Но подобен резултат изглежда малко вероятен, като се има предвид, че демократите имат мнозинство от 52-48.

Източник: Ал Джазира, Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР