Председателят на Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова предложи

...
Председателят на Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова предложи
Коментари Харесай

Предизборно споразумение на ИБГНИ, ДБ и „Продължаваме промяната“

Председателят на „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова предложи предизборно съглашение с „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

" Така ще е ясно, че идната управническа коалиция ще стъпи на платформата на смяната ", уточни Манолова.

„ Разбра се, допустима е и коалиция преди изборите, само че защото диалози не са водени, а времето върви, това, което е реалистично – трите обединения да сключим съглашение за това, че ще формираме болшинство на почтените след изборите в 47-ия парламент “, изясни тя.

" Ние призовахме за обединяване на обединенията на смяната. Нашата протегната ръка е към „ Демократична България “ и групировката на Асен Василев и Кирил Петков. Да е ясно, че гласувайки за един от субектите, ще се гласоподава за управническа коалиция на смяната. Важно е трите обединения да подпишем съглашение за болшинство на почтените в новия 47-ми парламент ", съобщи тя.

" Работили сме и с Кирил Петков, и с Асен Василев. И двамата подкрепяха Комисията по проверката. Направиха редица разкрития и започнаха ограничения, тъй че да се спре източването на обществен запас. С Асен Василев работихме по съответните оферти за актуализацията на бюджета и по този начин бяха признати нарастването на втората годината от майчинството от 380 лева на 650 лева и преизчисляване на пенсиите ", добави Манолова запитана за новия план.

На въпрос дали такава коалиция на смяната би присъединила и „ ИТН “ Манолова уточни, че партията на Трифонов би следвало сама да вземе своето решение. Според нея „ ИТН “ също могат да се причислят към това съглашение, в случай че решат.

Утре ще бъде оповестено дали коалиция „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ ще се яви на идните парламентарни избори в същия формат, посочи Манолова. „ Преговорите сред нас ще бъдат финализирани на следващия ден, най-вероятно ще се явим в същия формат “, сподели тя.

От „ Изправи се.БГ “ настояват държавата незабавно да компенсира скока на цените на тока първо за лечебните заведения, детските градини, учебните заведения и бизнеса. " Получаваме редица сигнали от дребни компании, лечебни заведения, учебни заведения и градини, предприятия, обезпокоени от високите сметки за ток. Увеличението доближава до три пъти през месец август, обстановката през септември е същата ", сподели още председателят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова на брифинг пред медиите.

" Цената на електрическата сила през месеците август и септември доближава до 240-250 лева при 70-80 лева предходната година по същото време. Решението на КЕВР, влезнало в действие от 1 август 2021 година, дефинира пазарна цена от 119 лева на тока на Българската енергийна борса. Настояваме разликата сред цената на борсата и цената, избрана от КЕВР, да бъде обезщетена с Решение на Министерския съвет за интервала от 1 октомври 2021 година до 31 март 2022 година Според плановете ни това би коствало сред 150 и 180 млн. лева месечно ", добави тя.

Манолова подчерта, че тази отплата ще поеме 30-40 % от сметките на дребните компании, лечебните заведения, учебните заведения, детските градини, предприятията.

" Това фрапантно повишение на цените на тока ще докара до банкрути, растеж на безработицата и увеличение на цените на съществени артикули и услуги, което към този момент е реалност. Това ще удари най-уязвимите консуматори през есента и зимата ", безапелационна бе тя.

" Ако КЕВР усили цената на тока за жителите, настояваме това също да бъде обезщетено от страната с решение на Министерския съвет. Предвижда се нарастване на цената на тока на семействата към 20 %. При това състояние компенсацията за жителите би коствало към 30 млн. лева месечно и страната би трябвало да я поеме ", изясни Мая Манолова.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР