Председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) на Република България

...
Председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) на Република България
Коментари Харесай

Граждански организации подкрепиха влизането на България в Еврозоната

Председателят на Икономическия и обществен съвет (ИСС) на Република България госпожа Зорница Русинова, взаимно със заместник-председателите на ИСС госпожа Валентина Зартова, господин Пламен Димитров и господин Богомил Николов, организираха работна среща с шефа на Българската национална банка господин Димитър Радев, оповестиха от Българска народна банка.

Представителите на Икономическия и обществен съвет показаха по време на работната среща Резолюция по отношение на участието на България в eврозоната, призната на 13 октомври 2023 година от Пленарната сесия на ИСС.

С Резолюцията се доразвива и удостоверява позицията на членовете на ИСС (организации, представляващи цялостния набор на проведеното гражданско общество в страната) в поддръжка на присъединението на България към eврозоната и съблюдаване на целевата дата за въвеждане на еврото 1 януари 2025 г.). На срещата с шефа на Българска народна банка представителите на ИСС подчертаха своята подготвеност да ангажират експертния капацитет на организациите от трите групи, показани в Съвета, за осъществяване на дейна, широкообхватна и ефикасна осведомителна акция, ориентирана към всички заинтригувани страни.

Темата за участието на България в eврозоната е във фокуса на работата на Съвета и намира отражение в серия от документи: мнения на тематика „ Ускоряване на подготовката за присъединение на Република България към еврозоната ” (2017 г.), както и „ Национален проект за въвеждане на еврото ” (2022 г.), разбор за „ Въздействие на присъединението на България към еврозоната върху икономическото развиване, инфлацията и приходите в страната “ (юли 2022 г.), създаден по предложение на Председателя на 47-мото Народно заседание.

Управителят на Българска народна банка господин Димитър Радев изрази високата си оценка на напъните, които поставя ИСС в процеса на информиране на обществото по тематиката, като акцентира изключителната значимост на постигнатия консенсус сред организациите на работодателите, служащите и чиновниците и неправителствените организации в поддръжка на въвеждането на еврото. Г-н Радев показа и дейностите, които прави Българска народна банка в процеса по подготовка за приемане на еврото в страната.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР