Председателят на групата общински съветници от Съюз за Пловдив Дани

...
Председателят на групата общински съветници от Съюз за Пловдив Дани
Коментари Харесай

Дани Каназирева: Доброто управление се гарантира със...

Председателят на групата общински съветници от „ Съюз за Пловдив " Дани Каназирева е приключила компетентност „ Право " в ПУ “Паисий Хилендарски ". Адвокат и лекар по конституционно право, с дисертация на тематика „ Местната власт в изискванията на участие на България в Европейския съюз ". Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз " в Кеймбридж, а през 2014 година - в Съединени американски щати по стратегия " Младите водачи на България ". Основател и водач на „ Съюз за Пловдив ".

- Адвокат Каназирева, напрежението сред Вас и кмета Иван Тотев очевидно нараства. На какво се дължи това?

- Моят главен принцип от първия ден, в който започнах да се занимавам с политика, е в никакъв случай да не нападам персонално съперниците си. Проблемът не е в това дали кметът се споделя Иван Тотев, или Драган Иванов. Най-важното за мен е какви политики се организират в Пловдив и до каква степен решенията, които се взимат, са потребни или нездравословни за града ни. В последните месеци обаче, може би заради отслабването на позициите на Тотев, неяснотата му дали той ще бъде номиниран за кмет и напрежението в партията му, ставаме очевидци на раздразнителност и пренебрежение, граничещо с надменност. Кметът си разрешава да насочва персонални обиди и главните офанзиви са ориентирани към мен и към „ Съюз за Пловдив ", който смятам за единствена рационална опция на порочното му ръководство на града. Никой няма право да се държи с поучителен звук по отношение на общинските съветници и жителите. Зад мен стоят хиляди пловдивчани, които са ни подкрепили и ни поддържат и сега.

- В какво се състои порочното ръководство?

- Ето късия отговор - еднолична власт, без разговор и връзка, пренебрежително отношение към браншовите организации, бизнеса, неуважение на пловдивчани като цяло. През всичките тези години аз неведнъж съм се опитвала да повеждам диалог с кмета на Пловдив по значимите за града проблеми - за налозите и такси, за бюджета, за нарастването на цените в паркирането и тактиката на паркирането, за трафика, транспортния план, инфраструктурата и други Сблъскваш се обаче със стена.

- Иван Тотев още не е оповестил дали ще се кандидатира още веднъж. Според Вас по какъв начин ще се отразят последните събития в ГЕРБ върху обстановката в Пловдив?

- Тотев е подвластен човек. Той зависи от партийната си централа и ще чака до последно телефонно позвъняване. Номинациите за множеството кметове и общински съветници не зависят от мнението на пловдивчани, а от партийните централи в София. При нас е друго. Ние желаеме да работим за града и никой не може да ни диктува.

- Експертите настояват, че най-големият проблем за Пловдив е ръководството на бюджета и градската стопанска система. Къде са запасите?

- Безспорно Пловдив се развива, само че това става с помощта на частните вложители и предприемчивите хора - макар, а не благодарение на локалната власт. Ако имаше добра връзка сред локалния бизнес и администрацията, градът ни щеше да е надалеч по-напред. Моето схващане, което изрично се затвърди в този мандат, е, че неналичието на експертиза е по-страшна от неналичието на средства.

Бюджетът се цялостни само от налози, такси, наеми и ликвидация на имущество. Това е циничен модел, тъй като по-голямата част от приходите отиват за прехрана на администрацията. Няма стратегическа визия за бъдещето. Безразборното изтегляне на заеми също задушава общинския бюджет. Кредитът не е неприятна дума, той може да даде глътка въздух на всяка община и значи напредък, когато от него има стопански и обществен резултат. А когато заем се взима за скъпо и постепенно преасфалтиране на съществуващи булеварди и улици, това значи привършване на финансовия запас на града и тежест за бюджета. Ефект от заема ще има да вземем за пример, в случай че парите се влагат за нова инфраструктура, която да отпуши трафика, да подсигурява комфортно и бързо предвижване на работещите хора и бизнеса. Това значи по едно и също време по-малко разноски и по-чист въздух.

Резервът е в професионален разбор и проверка на разноските, които Община Пловдив прави. Разходите непрестанно се усилват, а качеството на услугите не се усъвършенства. Милиони левове отиват за преасфалтиране, след ремонт настилките устоят година или две и отново се постанова ремонт, т.е. няма дълготраен резултат. Когато управляваме мъдро, тогава парите няма да изтичат в канала и ще имаме задоволително за всичко.

- Ако Вие сте кмет, какво бихте създали в първия ден от мандата си?

- Най-важното за кмета е да има мощен експертен екип. Досега в администрацията виждаме екипи от доближени - другари, съученици и послушни на кмета хора. Когато имаш мощен екип и политическа воля, няма проблем, който да не може да бъде решен. Но най-важното - бих възстановила разговора с жителите на Пловдив и специалистите, с браншови организации и с локалния бизнес, които в този момент са изцяло изолирани от взимането на решенията за града ни. Аз имам вяра в преимуществата на новите технологии и оптимизацията на ресурсите в градската среда и бих желала да пребивавам в един град, в който се вижда действителен резултат от работа на смислени хора. „ Интелигентният " град усъвършенства качеството на живот на хората, а не на своите ръководещи. Тоест, бих заложила на в действителност едно отворено ръководство с експертен, деятелен и мощен екип, който ще работи с почитание към Пловдив и пловдивчани.

- Недоволни сте от работата на фондация „ Пловдив 2019 “! Защо поискахте оставка на Иван Тотев?

- За мен главният провинен за непрозрачното харчене на парите във фондацията, за политическото й послушание, за забавянето на главните инфраструктурни планове за „ Пловдив 2019 " е ръководителят на управителния съвет на фондацията. Това е Иван Тотев. Всички решения в „ Пловдив 2019 " се взимат с неговото единодушие и по нареждането му. На изключителната сесия видяхме какъв брой пъти изпълнителният шеф беше привикван от Иван Тотев, с цел да получава инструкции. Задавах доста пъти обикновени въпроси и до момента нямам нито един съответен и явен отговор. Давам един образец - не може цялостен Пловдив и цяла България да се интересуват какъв брой коства откриващото събитие на Европейска столица на културата, пет пъти да желая да ми дадат данни перо по перо и да няма отговор. Те поставиха големи старания, с цел да отчуждят хората от идеята Пловдив 2019.

Не съумяха да изпълнят със наличие мотото „ ЗАЕДНО ", да създадат пловдивчани съпричастни и опорочиха концепцията и този прелестен план, който дълготрайно можеше да даде ужасно доста за града ни. Превърнаха събитието в низ от кавги и основният провинен за това е Иван Тотев. Ако той в действителност беше виновен политик, нямаше да се скрие зад тила на чиновниците си и самоуверено щеше да поеме отговорност, като по този метод да даде знак на пловдивчани, че когато има подозрения и скандал, той е подготвен и може да носи отговорност. Но ние не видяхме това държание. Не чухме нито един път: " Извинявайте, допуснахме пропуски! Оттук нататък ще работим по различен метод! ". Това не е управническо държание.

- Пловдив от десетилетия страдал от неприятна връзка на локалната власт с централната. Не бяхме любимци на Тодор Живков, не се случи и в демокрацията. Иван Тотев на процедура е първият кмет, който съвсем от самото начало на двата си мандата ръководи с държавни управления, доминирани от личната му партия. Какво завоюва Пловдив от това?

- Митът, че Пловдив зависи от София, е измислена теза, зад която всеки кмет, който не може, прикрива своята некадърност да ръководи. Има закон за държавния бюджет, който дефинира държавни дотации за всяка община. Основният запас на общините, който може да се употребява за значимите градоустройствени решения, е от локалните приходи. Този запас зависи и от това, какъв брой плана администрацията успее да завоюва по стратегиите на Европейски Съюз. Не бих споделила, че в Пловдив от страната се изсипва „ златен дъжд ", тъй като Тотев е кмет. Ако се сравнят бюджетите от преди 8-9 години, съвсем няма разлика. За мен по-важното е какво се случва с обществените средства - дали те вземат решение дълготрайно градските проблеми и дали се разходват в публичен интерес. Ако се подписват контракти за скъпи публични поръчки, в случай че няма надзор за качеството, наказания за изпълнителите и бързи периоди, и при един милиард бюджет ще печели някой различен, само че не и жителите и Пловдив. Когато една община има мощен екип и положителни планове, няма държавно управление, което да откаже финансиране.

- Кои са най-важните тематики, по които би трябвало да се води идният избирателен спор?

- Всички, които вълнуват пловдивчани и следва да бъдат приоритет в ръководството. Тема № 1 е разтоварването на трафика, което в огромната си част не изисква доста средства, а единствено експертиза. Необходима е сериозна работа по решение проблемите в паркирането, както и преразглеждане на транспортната скица, с цел да има комфортни връзки сред регионите. Задължително би трябвало да се развива зелената система на града, с цел да имаме по-чист въздух и да запазим дребното междублокови пространства. Сред водещите тематики са локалните налози и такси, редица от които се надписват, и проверка на покупко-продажбите и договорите за публични поръчки с по-големи гаранции и строги наказания за несъблюдение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР