Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския

...
Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския
Коментари Харесай

Манфред Вебер официално влезе в битката за поста на Юнкер

Председателят на групата на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер разгласи през днешния ден публично готовността си да се състезава за поста на ръководител на Европейската комисия.

Германецът написа в Twitter, че желае да бъде водещ претендент на ЕНП и да стане идващият ръководител на Европейска комисия.

Европа има потребност от ново начало и повече народна власт, добави той, представен от Българска телеграфна агенция. Вебер също по този начин дава обещание „ да върне Европа на хората “ и да възвърне връзката сред жителите и Европейски Съюз. По неговите думи в днешно време оцеляването на Европейски Съюз е сложено под въпрос, тъй като Общността е изправена пред вътрешни и външни тествания.

ЕНП открива от на следващия ден процедурата за избор на водещия си претендент за идващ ръководител на Европейска комисия. Председателят на комисията се избира от Европейския съвет и от Екологичен потенциал на основата на резултатите от изборите за евродепутати следващата година.

Водещи претенденти бяха излъчени за пръв път на изборите за Екологичен потенциал през 2015 година и тогава най-голяма поддръжка събра Жан-Клод Юнкер (ЕНП). На 17 октомври изтича срокът за писмените поръчки до ЕНП с други претенденти за вътрешнопартийната конкуренция. На 8 ноември партията с гласоподаване ще дефинира окончателния си играч в за поста, напомня Българска телеграфна агенция.

В идващите седмици се чака останалите политически групи в Европейския парламент също да стартират процеса по излъчването на водещи претенденти за ръководител на Европейска комисия.

Юнкер към този момент разгласи, че не желае да води комисията за втори мандат.

Вебер, който е представител на баварската партия в ръководещата немска коалиция Християнсоциален съюз (ХСС), има огромни шансове да стане идващия ръководител на Европейска комисия, откакто немският канцлер Ангела Меркел даде поддръжката си за кандидатурата му по-рано предходната седмица.

Меркел, която е водач на най-многолюдната и богата страна в блока, се чака да окаже доста въздействие върху избора на ЕНП за така наречен Spitzenkandidat, или претендент за ръководител на Европейска комисия. По-рано се появиха и известия, че тя желае точно немец да поеме значимия пост, откакто се е отказала от упоритостите неин съотечественик да поеме управлението на Европейската централна банка.

Списание Der Spiegel оповестява, че сега Вебер лобира за поддръжката и на други партии преди конгреса на ЕНП в Хелзинки през ноември, на който ще бъде определен формален претендент. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР