Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе в

...
Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова внесе в
Коментари Харесай

Манолова внесе жалба срещу заповедта за зеления сертификат

Председателят на Гражданската платформа " Изправи се.БГ " Мая Манолова внесе в Административния съд тъжба, написана от 56 души с юридически интерес, против заповедта за въвеждане на " зеления документ ".

Заповедта нарушава съществени цивилен права, заложени в Конституцията и Конвенцията за правата на индивида. Става дума за правото на труд и напредване. Най-големият недостатък на заповедта е нейният дискриминационен темперамент, тъй като лица с идентичен здравен статус, с идентични количества антитела, се третират по друг метод. Едните получават " зелен документ ", а други не могат да го получат. Не стана ясно за какво хора, които са преболедували у дома и са диагностицирани без тест и не са в регистрите, само че имат антитела, не могат да получат документ, сподели Манолова.

Тя уточни, че хората с автоимунни болести също са дискриминирани, тъй като за тях е противопоказно да се имунизират и не могат да получат документ.

Проблем има и с дребния бизнес, където служащите по разнообразни аргументи не могат да получат документ и би трябвало да се тестват на всеки два дни. В другите отделения в лечебните заведения също има проблем, тъй като доста от медицинските служащи са преболедували, имат задоволително антитела, само че не могат да вземат документ, съобщи тя.

Манолова уточни като проблем и цените на антигенни проби, с които може да се вземе документ за 48 ч. Независимо дали цената е 36 лева или 10 лева, за ниските приходи на българите е непостижимо да се вършат проби на всеки два дни, изясни тя.

Надяваме се, че преди Административният съд да анулира тази заповед, здравното министерство ще я размени с нова, която да обезпечи повече равнопоставеност, сподели още Манолова.

Най-много подписи под жалбата има на хора с автоимунни болести, за които е противопоказно да се имунизират. Към жалбата са се включили и чиновници в хотели и заведения за хранене, обществени служащи, притежатели на дребен и фамилен бизнес, мениджъри, студенти.

Подписи има и от лица, прекарали COVID-19 в лечебни заведения, само че нефигуриращи в регистъра за „ зелен документ “, както и от болни от COVID-19, които са се лекували в домашни условия и макар че са диагностицирани от персоналните си лекари или с антигенни проби, не могат да си извадят документ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР