Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова ще обжалва

...
Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова ще обжалва
Коментари Харесай

Манолова ще обжалва решението по делото за касиране на изборите

Председателят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ ” Мая Манолова ще апелира пред Върховния административен съд отхвърли на Административния съд в София-град да касира изборите за кмет на столицата. Решението към този момент е оповестено на уеб страницата на Административния съд.
 
Искането за анулиране бе заведено от Манолова на 11 ноември 2019 година Тя даде 14 тома доказателства за изборни нарушавания и нерегламентирано превръщане на протоколи.
 
В хода на делото стана ясно, че протоколите са преработени неведнъж, в някои случаи до 13 пъти, от сътрудници на ОИК, което е жестоко нарушаване на закона. По закон, отварянето на протоколите се прави единствено пред членове на ОИК, което в тази ситуация на изборите в София всеобщо не е спазвано и протоколите са се отваряли пред чиновници на Йорданка Фандъкова.
 
Според листата на сътрудниците, който е част от доказателствата по делото, е имало назначени 124 сътрудници на ОИК.
 
Скандалното е, че 84 от тях са чиновници на Столичната община, директно подчинени на кмета Йорданка Фандъкова. В листата са 5 шефове на дирекции в Общината, в това число шеф „ Вътрешен одит “, „ Секретариат на СОС “, „ Обществени поръчки и концесии “, „ Човешки запаси “, „ Управление на административен и сграден фонд “. В листата са трима началници на отдели, 17 юрисконсулти, 8 инспектори, 5 инспектори, 5 счетоводители, специалисти в Общината. А измежду специалистите от другите региони е и основният проектант на регион Нови Искър.

По-голямата част от останалите са чиновници на регионите на София, също в огромна степен следени от ГЕРБ до изборите на 3.11.2019 година – множеството от тях са районни кметове на ГЕРБ в отпуска по време на изборите, за които им е заплатен хонорар за механически сътрудници към ОИК. За труда, положен на двата тура на изборите, същите чиновници са получили по 200 лв. от парите на данъкоплатците.

Въпреки това, съдът реши, че нарушаванията на изборите, правени от тези чиновници, не са основни, тъй че да трансформират изборния резултат.
 
Манолова потвърди пред съда, че 27 918 гласа би трябвало да бъдат извадени от резултатите от гласуването поради основни изборни нарушавания –  3 037 жители на Европейския съюз и 7 770 души от България са дописани в изборните описи непозволено. 4 425 са гласовете в 17 секции, при които протоколите са оставени без гласове за обособените претенденти и не излиза наяве по какъв начин без ново броене след това са записани гласове.
 
С решение на ЦИК е записано, че бюлетини с отпечатал се знак от черната индигирана линия на горната бюлетина би трябвало да се броят като действителни.
Въпреки това, доста от 6 947 недействителни гласове са точно поради такова отбелязване. 7 000 са гласовете единствено от ромските секции, за които бяха показани свидетелски показания, че има разполагаем следен избор.
 
Административният съд в София-град отхвърли също да отвори чувалите за наново броене на бюлетините, за което Манолова и юристите й упорстваха.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР