Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова ще призове

...
Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова ще призове
Коментари Харесай

Мая Манолова призова президента да поиска референдум по промените в конституцията |

Председателят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова ще призове на следващия ден президента Румен Радев да се възползва от конституционното си право на държавен глава да изиска референдум по въпросите за измененията в конституцията. Манолова ще внесе документално мнение за това в президентството.

Манолова разгласи концепцията си преди два дни във видео-обръщение като контрапункт на предлагането на премиера Борисов не жителите, а той да предложи измененията в главния закон на страната.

В отворено писмо до Румен Радев през днешния ден Манолова приканва президентът да се възползва от конституционното си право да изиска привикване на референдум за измененията в конституцията, вместо те да се вършат единствено от актуалното болшинство на ГЕРБ и то при привършен заем на доверие от жителите и под диктовката на сенчести кръгове.

Манолова показва и шест въпроса на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ ", които да бъдат предмет на референдума, свързани с независимостта на правосъдната система, промяната в нея, разделянето на управляващите, необятното гражданско присъединяване във властта и отбраната на природата.

Манолова упорства за незабавна оставка на премиера Борисов и за осъществяване на предварителните парламентарни избори дружно с референдума.

Същото искане за оставка и насрочване на референдум дружно с предварителни избори тя изпраща и на Бойко Борисов като ръководител на Министерския съвет и на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ.

Мая Манолова насочва апела за референдум предвид на законовото право на президента, Министерски съвет и една пета от народните представители да внесат сходно искане.

Ето цялостния текст на писмото до президента:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До
Президента на Република България
Г-н Румен Радев

Уважаеми господин Президент,

Вече 40 дни българските жители стачкуват против мафиотското ръководство на държавното управление на господин Бойко Борисов. Хората упорстват за радикална смяна на корупционния и едноличен модел на ръководство посредством предприемане на дейности в следната поредност: оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на основния прокурор Иван Гешев, въвеждане на машинното и електронното отдалечено гласоподаване и привикване на Велико Народно заседание, което да промени Конституцията на Република България, като сътвори нов баланс и ефикасен надзор сред управляващите, включително и дълбока правосъдна промяна.

На 14-ти август министър-председателят господин Бойко Борисов разгласи, че подхваща дейности за привикване на Велико Народно заседание за приемане на нова Конституция. По този метод той узурпира настояванията на гражданското общество за да подмени дневния ред и да осуети мечтаната от хората радикална смяна.

Считаме, че това Народно заседание е изчерпано и изцяло подвластно от олигархични и партийни кръгове, който факт е забележим в одобряваното от него законодателство.

Настоящият парламент е деградиран от премиера Борисов до отдел на Министерския съвет, а парламентарната република – в премиерска. Народното събрание от дълго време не пази публичния и българския народен интерес, работи само като „ гумен щемпел " на премиера и по тази причина няма легитимност да предлага или приема актове, които засягат живота на хората. На още по-голямо съображение и при този срив на доверието от жителите държавното управление и Народното събрание нямат и моралното право да изготвят план за нова Конституция, както и подобен за конституционни промени.

Уважаеми господин Президент,

Ние имаме вяра, че в този сериозен за отечеството ни миг, Конституцията на Република България може да бъде променена единствено на основата на необятен публичен консенсус. Като обединител на нацията и като оправомощен според Конституцията индивид, Вие, господин Президент, имате опция да предизвиквате референдум за решение на въпрос от фундаментално национално значение.

Този референдум би трябвало да се организира дружно с предварителни парламентарни избори, предхождани от незабавна оставка на премиера Борисов.

На съображение гореизложеното Ви приканвам да се възползвате от пълномощието си по член 10, алинея 1, т. 2 от Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление и да извършите предложение до Народното събрание за производство на народен референдум за промени в Конституцията без нужда от привикване на Велико Народно заседание. Съдържанието на конституционния план би трябвало да се изготви дружно с жителите и неправителствените организации.

От „ Изправи се.БГ " предлагаме в него да се включат и следните тематики:

1. Ефективно делене на законодателната, изпълнителната и правосъдната управляващи и основаване на настоящи механизми за съвместен контрол;

2. Въвеждане на ефикасна система за отговорност на основния прокурор, ограничение на безконтролната му власт и гарантиране на функционалната самостоятелност на прокурорите от техните ръководители;

3. Гарантиране на независимостта на съда, делене на ръководството на съда от ръководството на прокуратурата и понижаване на парламентарната квота във Висшия правосъден съвет от 11 на 5 члена;

4. Овластяване на жителите да оферират законодателство, както и да пазят конституционните си права посредством въвеждане на самостоятелната конституционна жалба;

5. Въвеждане на опция и цивилен комитети и организации, с изключение на партии, също да могат да оферират кандидатски листи на избори;

6. Създаване на конституционни гаранции за запазване на чистотата на българската природа.

Новият публичен контракт ще бъде същински годен единствено тогава, когато отразява волята на цялото българско общество, а освен на онази част от него, която съставлява сенчести ползи.

Президентът, предвид на правото си да предложи референдум, остава благонадежден поръчител, че новата конституция ще отразява гласа на жителите, даден на референдум, а не възгледите на една партия. Затова нашето искане е за неотложно оставка на премиера Борисов, което би ускорило предварителните парламентарни избори дружно с референдума.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР