Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова разпространи със

...
Председателят на Гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова разпространи със
Коментари Харесай

Манолова със 70 мерки за повишаване на доходите, подкрепа на бизнеса и ревизия на управлението |

Председателят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова популяризира със 70 управнически ограничения за повишение на приходите на елементарните жители, поддръжка на бизнеса, разглобяване и проверка на едноличния модел на ръководство.

В преамбюла на декларацията Манолова акцентира подготвеност за основаване на необятно обединяване против модела на ръководство на Борисов и стабилно болшинство на почтените в 45-ото Народно заседание.

Мерките са проведени в 10 раздела, като се акцентира, че ще послужат за основа на цялостна и по-пълна управническа стратегия.

Сред акцентите в ограниченията са въвеждане на минимална почасова ставка за реализиране на най-малък приход от 1000 лева на месец и растеж на междинната заплата до 2000 лева месечно и преизчисляване и увеличение на пенсиите; над 10 ограничения за стимулиране на бизнеса и фамилните стопанства, включително увеличение на прага за регистрация по Данък добавена стойност от 50 на 200 хиляди лева и краткотрайно освобождение от някои налози по сектори; възбрана за харчене на бюджетния остатък без решение на Народното събрание; въвеждане на таван на работните заплати на мениджърите в държавните дружества; шокове въвеждане на електронно ръководство и унищожаване на всички гишета с чиновници; децентрализация на част от приходите в бюджета в интерес на общините; напълно електронни публични поръчки и цифрово обучение и опазване на здравето.

Акцент е подложен върху използване на правилото „ Пари против промени " във връзка с средствата за България от Фонда за възобновяване на Европейски Съюз Next Generation EU.

В Четвърта глава „ Ревизия на ръководство и възобновяване на справедливостта " Манолова показва, че се основава специфична комисия за незабавна проверка на ръководството на Бойко Борисов като министър-председател, на министри и заместник-министри, представителите на изпълнителната власт и всички органи и институции, регулатори, държавните сдружения и сдружения с държавно присъединяване.

В декларацията се показва, че Комисията по проверката ще стартира работата си с проверка на Национален осигурителен институт и политиките, за които заплаща Национален осигурителен институт, проверка на НЗОК; проверка на Национална агенция за приходите и на приключването на персоналните данни на над 5 млн. български жители от НАП; Сребърния фонд; Българската банка за развитие; участията на офшорни сдружения в асимилиране на обществени средства; пенсионните сдружения и тяхното състояние; комерсиалните аташета; Фонда за пътна сигурност към МВР; средствата, дадени през годините за електронното ръководство и e-правителство; даването на българско гражданство; стратегиите за модернизиране на армията; стратегиите за саниране и ремонт на язовирите; държавния ВиК-холдинг и ВиК-сектора; топлофикационните и ВиК-дружествата; средствата за построяването и ремонтите на пътища и магистрали; държавните сдружения „ Автомагистрали ", „ Монтажи ", Дружеството за ръководство и стопанисване на язовирите; Държавната консолидационна компания; Държавната петролна компания; ВЕЦ-овете и тяхната собственост; средствата за превъзмогване на следствията от Ковид-кризата и аргументите за маркираната в България най-високата смъртност в Европейски Съюз по време на пандемията; всички раздадени бонуси в администрацията и възнагражденията за участия в бордове на държавни чиновници, в това число обявяване на лицата, които са ги разрешили и получили.

Ревизия ще се прави и на всички огромни публични поръчки при ръководството на Борисов и всички знакови покупко-продажби от прехода, оповестяват още от „ Изправи се.БГ ".

Сред целите на „ Изправи се.БГ " са огромна правосъдна промяна за обективен досъдебен развой, децентрализиране на прокуратурата, ограничение безконтролната власт на основния прокурор, транспарантно кариерно развиване и препоръка на магистратите и без политическа интервенция в правосъдната власт.

В документа се плануват ремонти в Конституцията и шест въпроса за осъществяване на референдум, въз основата на който да се подхващат ремонти в Конституцията.

От „ Изправи се.БГ " плануват и неотложен избор на нов състав на Висшия правосъден съвет, КЕВР, Съвет за електронни медии, Комисия за защита на конкуренцията и КФН и нови бордове на държавните сдружения, както и таван на заплатите на мениджърите на държавните сдружения.

Манолова е планувала и закриване на институции, които редовно не работят в обществен интерес, като показва Регионална инспекция за опазване на околната среда, ДНСК, държавния ВиК-холдинг и други

В неотложната законодателна стратегия за отбрана на елементарните хора Манолова показва приемането на близо 20 закони и пакети от законопроекти, свързани с ВиК-услугите, монополите при снабдяването с ток, парно, газ и мобилни услуги, частния банкрут, свръхпривилегиите на банките, ограничение активността на колекторите и бързите заеми, срещу импорт на отпадък от трети страни, за чистотата на атмосферния въздух, включително въвеждане на наказания за страната при всеки ден на превишение на минималните възможни равнища на замърсяване в размер на 1 стотинка на обиден човек дневно. Глобите ще се събират в специфичен фонд.

Манолова планува още промени на Изборния кодекс за изчистване на изборните описи от мъртви души, въвеждане на дейна регистрация, машинно и по пощата гласоподаване, подзаконови нормативни актове за бърза и добре платена незабавна помощ, промени в Закона за Данък добавена стойност за увеличение на прага за регистрация от 50 хиляди лева на 200 хиляди лева, закриване на ЧСИ, в случай че плануваните законови промени не съумеят да лимитират произвола им, промени в Закона за СРС и Закона за подкрепяне на земеделските производители, Закона за персоналната помощ и свързани с хората с увреждания, въвеждане на правилото „ Замърсителят заплаща " в определянето на таксата битови боклуци.

По отношение на опазването на здравето тя планува премахването на лимитите, доплащането в брой в здравната система и въвеждането на електронно опазване на здравето, освобождението на НЗОК от Данък добавена стойност на медикаменти и медицински произведения , петкратно нарастване на практиките по профилактика и предварителна защита и по-голямо финансиране на доболничната помощ и лечението и увеличение възнагражденията на медицинските експерти.

В Осма глава „ Гаранции за чиста околна среда " от „ Изправи се.БГ " показват възбрана за строителство в предпазени зони, прекъсване на противозаконната сеч, преустановяване на зариването на България с отпадък , стратегии за гарантиране на по-чист въздух в българските градове, разширение на мрежата от сложни измервателни станции и стимулиране на незамърсяващи транспортни средства, преустановяване източването на язовирите и действителен ремонт на язовирните стени.

В главата „ Просветено общество и съответни обществени услуги " от „ Изправи се.БГ " се ангажират да обезпечат безвъзмездни детски градини и ясли за всяко дете, преносими компютри за всеки възпитаник и преподавател, въвеждане на цифровото обучение, увеличение на финансирането на висшето обучение, увеличение на бюджета за просвета с 20%, непрекъсната стратегия за подкрепяне на самотните родители и даване на държавни чекове за услуги (ваучери) за детегледачи, гледане на възрастни жители и хора с увреждания, обществени услуги, услуги за поддържане на дома, битови поправки и ваучери за културен достъп.

Последната глава на документа е наречена „ Държавата омбудсман ", където Манолова се ангажира с гарантиране правата на потребителите и увеличение пълномощията на КЗП във връзка с финансовите институции и отбрана на длъжниците.

Манолова показва, че се ангажира и с гарантиране свободата на медиите и преустановяване на политическия, лобисткия и партийния напън върху тях. Спиране на практиките на пазаруване на медийно наличие с държавни пари. Въвеждане на указател на собствеността на медиите.

Обявените от „ Изправи се.БГ " 70 управнически ограничения са в осъществяване волята на протестиращите против статуквото, инициативните комитети от цялата страна, деятелите на локални дела и организациите, които припознават в Партньорската мрежа „ Изправи се.БГ " платформа за политическо посланичество на елементарните хора, се споделя още в документа, на основата на който ще се организират договаряния за основаване на стабилно парламентарно болшинство за промени в интерес на елементарните хора.

Ние, от Партньорската мрежа „ Изправи се.БГ ", се разграничаваме от основаването на напрежение сред главните демократични извънпарламентарни организации и партии. Напротив, призоваваме за построяването на мостове за взаимен надзор над изборния развой и взаимоотношение за връщането на свободата, демокрацията и правовия ред, се споделя в заключението на декларацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР