Председателят на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов критикува

...
Председателят на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов критикува
Коментари Харесай

Борисов: Няма да сезираме КС за промените в ИК, нека българите видят какви ги свършиха в НС

Председателят на ГЕРБ и министър председател в оставка Бойко Борисов подлага на критика признатите от Народното събрание промени в Изборния кодекс. На брифинг в централата на партията Борисов съобщи, че с измененията се нанасят вреди на демокрацията.

Според него задачата на промените е да се даде ЦИК в ръцете на президента Румен Радев. " Понеже Вътрешна македонска революционна организация изпаднаха под 4-процентовата преграда, побързаха да отстранен опцията и партии, които имат евродепутати, да имат представители в ЦИК, разяснява Борисов. Смущаващо по думите му е, че е записано да има видеонаблюдение " при опция ". Кой ще дефинира тази опция и при какъв аршин?, попита той.

Има страни, към които ние се стремим, със 7-8 партийни държавни управления, има страни като Белгия, които вършат държавно управление по 1-2 години. Разбира се, там я няма тази нелепост, която тук, със служебното държавно управление, тъй като те имат вяра на демокрацията и на политическите партии и на избора на съответния народ, сподели министър председателят в оставка.

„ Преди изборите политическите партии имат своите стратегии, тактичност на деяние. Това е обикновено за демокрацията. Именно тъй като демокрацията е скъпо нещо, по-късно политическите партии са длъжни поради всички стотици милиони, които се дават за избори, да създадат нужното да има устойчиво ръководство “, добави той, като благодари на българите, че са оставили ГЕРБ първа политическа мощ.

Според Борисов коментаторите, които настояват, че българите са лишили от ГЕРБ, не са прави.

„ Не знам по какъв начин вторият има 250 000 гласа по-малко от първия. Тези, които се нарекоха Отровното трио, споделят, че ГЕРБ били токсични. Българска социалистическа партия не е ли токсична, като никой не желае да работи с нея? Ако се оказва, че ще ѝ дадат мандата и тя го върне? Движение за права и свободи не е ли токсична, че никой не желае да работи с нея? „ Да, България “ не е ли токсична, че никой не желае да работи с нея? Малко да си мерим думите и да зачитаме метода, по който ни е подредил българският народ при едни почтени избори “, прикани министър председателят в оставка.

Той напомни, че парламентарните избори са коствали на страната над 100 млн. лева

„ Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги организирахме в пандемия. Още повече, че ги организирахме под острия взор на наблюдаващи от всички организации, които се занимават с тази активност. Всички споделиха, че изборите са почтени и добре извършени “, акцентира Борисов.

Въпреки всички рецензии за измененията в Изборния кодекс, Бойко Борисов съобщи, че ГЕРБ няма да ги нападна в Конституционния съд.

„ Оставете ги. Нека българите видят какво са сбъркали и какво са създали. Те към този момент виждат. Няма да го апелираме. Обжалваме мораториума, тъй като това е свръхгрешка. Има конституционна процедура, в която това е гледано, и държавното управление извършва своите отговорности, до момента в който не бъде сменено. Конституционният съд се е произнесъл, само че тъй като желаят тълкувание, ще е по-дълго решението. Те не могат да дадат друго решение, тъй като към този момент са дали едно такова “, изясни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР