Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов провокира ПП-ДБ да гласуват за

...
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов провокира ПП-ДБ да гласуват за
Коментари Харесай

Защо тръбата е цяла, еп. 2: Борисов предложи спиране или приватизация на Турски поток

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов предизвика ПП-ДБ да гласоподават за прекъсване на газопровода " Турски поток " или неговата " приватизация ", откакто Кирил Петков, Христо Иванов и депутатите им желаеха анкетна комисия да проверява построяването на плана.

Борисов потегли в същата посока на някогашния длъжностен министър председател и прословутия му въпрос " Защо тръбата е цяла, за какво газът тече? " след съветската инвазия в Украйна.

" Ако сътрудниците желаят и смятат, че в него има нещо неприятно и би трябвало да предадем ползите на България в интерес на Гърция, още през днешния ден може да внесат решение. Не да си чешем езика, а да спрем " Балкански поток ". Ние можем през днешния ден да спрем " Балкански поток ". Крановете са на територията на България. Или, в случай че желаят, тъй като това сме го обсъждали с сътрудниците - за какво не го пуснат на приватизация? Да видят какви пари ще вземат за него. Готови сме незабавно и на двете решения, ГЕРБ ще го поддържа ", сподели Бойко Борисов пред публицисти в Народното събрание.

Той цитира данни от " Булгартрансгаз " пред Медиапул за това, че съветският газопровод през България е донесъл 1,308 милиарда лева доходи от пренос за последните две години (погрешно избрани от него като " чиста облага " ).

Строителството на плана струваше 2,6 милиарда лв. от бюджета на държавното дружество. Държавата се отхвърли и от 1.35 милиарда лева от сигурни директни такси по контракта си с " Газпром " по Трансбалканския газопровод за интервал от 10 години. Над 90% от потенциала на газопровода е запазен от съветската компания, а остатъкът е на свързаната с нея швейцарска компания МЕТ за идващите 15 година Достъпът до нея на други снабдители е неосъществим.

Борисов изиска и разширение на обсега на анкетната комисия със напълно друга тематика - ценообразуването на горивата, които " Лукойл " продава в България. Малко след него Делян Пеевски повтори същото условие към основаването на комисията и уточни, че към този момент имал единодушието на Кирил Петков.

" Защото от едното милиарди печелят, а от другото левчетата от вашите джобове за дизел и бензин, милиарди са изтекли в Швейцария. Тогава към този момент ще можете да гласувате, както прецените ", беше коментарът на Бойко Борисов по тематиката.

Малко по-късно обаче депутатът от Политическа партия Венко Сабрутев направи конкретизиране - групата ще поддържа обособена комисия за " Лукойл ", а не обща с " Турски поток ", при която двете тематики ще се смесят.

" Ако господин Борисов в действителност не го е боязън, дано да поддържа основаването на комисия за Турски поток с ръководител от ПП-ДБ. Ние ще подкрепим комисия за " Лукойл ", надлежно с ръководител от тях ", сподели Сабрутев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР