Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов остана доволен от запазването на

...
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов остана доволен от запазването на
Коментари Харесай

Борисов хареса ресора на Захариева, БСП завидя на Румъния - Булевард България

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов остана удовлетворен от запазването на ресора " Иновации " за новия български кандидат-еврокомисар Екатерина Захариева.

" Икономика, индустриализация, конкуретоспособност, нововъведения, стартъпи са най-мощните стратегии, които доста наподобяват на България. Аз благодаря на Урсула фон дер Лайен за това, което са създали за България. Това е един сектор, подобаващ за това, което в нашите стратегии пишем за България ", споделя той пред публицисти в Народното събрание.

Конкурентоспособността на Европа по отношение на Америка и Китай би трябвало да се завиши и точно на нашия комисар се дава този сектор, сподели още Борисов.

Според него, съществуването на " голяма IT общественост и вложенията в институти ", свързани с технологиите, е оказало въздействие върху решението на Фон дер Лайен.

" Голяма признателност, тъй като в тези пет години, които идват, при една добра работа с постоянни държавни управления, България може да направи доста ", споделя още той.

За разлика от него, ръководителят на ПГ на Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов остана неудовлетворен от разпределението.

" Доста непретенциозен и постен сектор за България ", беше определението му за бъдещите отговорности на Екатерина Захариева.

" Ние персонално се надявахме на енергетика и считаме, че за страната ни това подхождаше. Виждаме, че Урсула фон дер Лайен е дала много положителни благоприятни условия на Румъния, където ще имат втори човек в комисията като вицепрезидент. Отново България е сложена в доста неподходяща обстановка, а и с този сектор ние сме на последно място в Европа, което също буди много въпросителни ", разгласи още той.

Гуцанов изрази и подозрения по какъв начин ще се оправи Захариева на чуването в Европейския парламент, имайки поради, че нейният опит като министър е в друга област - правораздаване и външни работи.

Неофициално се твърдеше, че България има подготвеност да се бори за сектор " Регионална политика / Кохезия ", за който упоритости имаха и Гърция, и Италия.

В последна сметка този пост беше поверен на италианския претендент Рафаеле Фито, който е номиниран и за изпълнителен вицепрезидент на Европейска комисия. Фито е представител на " Братята на Италия " на Джорджа Мелони и евентуално ще се сблъска със опозиция в Европарламента.

Гръцкият представител Апостолос Цицикостас ще поеме ресора " Устойчив превоз и туризъм ".

Самата Захариева изрази признателност за доверието на Урсула фон дер Лайен и дефинира като " огромна отговорност " поверяването на портфолиото " Стартъпи, проучвания и нововъведения " под нейно управление.

" В политическите насоки, които даде при започване на мандата си госпожа Фон дер Лайен, особено място е отделено на нововъведенията, на проучванията, които би трябвало да засилим, с цел да създадем нашата стопанска система по-конкурентоспособна. Тоест, това е директно обвързвано и с увеличение на конкурентоспособността на Европейски Съюз и на европейската стопанска система ", споделя тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР