Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов даде краен срок на Продължаваме

...
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов даде краен срок на Продължаваме
Коментари Харесай

Борисов даде краен срок за постигане на споразумение за правителство. Петков видя опит за саботаж

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов даде краен период на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) за реализиране на съдружно съглашение. Той е 8 март, като ПП-ДБ ще имат два дни да решат дали да одобряват предлагането на ГЕРБ или не. Ако то не бъде признато, ще последват предварителни избори, сподели Борисов.

По-късно денем съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков разяснява, че поставените от Борисов периоди са опит за бойкот на евентуалните договаряния за държавно управление.

Новината идва, откакто през последните месеци се появиха различия сред сътрудниците в ръководството. Първо ПП-ДБ изиска и сложи ултиматум - това или предварителни избори. След това ГЕРБ излезе със: сключване на съдружно съглашение или избори.

В началото на седмицата ГЕРБ сподели, че до 10 дни ще направи предложение на ПП-ДБ, което по техни думи ще включва еднообразно носене на отговорност и нов обзор на министрите. ПП-ДБ желаеха договарянията да стартират през почивните дни, само че в четвъртък Борисов сподели, че това няма да бъде допустимо.

Вместо това той очерта проект, съгласно който на 5 март съдружното съглашение ще бъде показано пред партийния актив, а ден по-късно ще бъде изпратено на ПП-ДБ. Те, от своя страна, ще разполагат единствено с 2 дни да решат дали желаят да го поддържат или не.

" Ако не сме се разбрали, гласуваме оставката на Денков и държавното управление и отиваме на избори ", сподели Борисов.

Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски поддържа Борисов.

„ На 8-и март ще разберем дали са разбрали ПП-ДБ къде са, или са дечица в детска градина “, сподели Пеевски, „ откакто забележим какво ще вършат, ние ще преценим кое и по какъв начин ще поддържаме ".

Това предложение не се одобри добре от съдружните сътрудници от ПП-ДБ. Кирил Петков сподели, че е песимистичен по отношение на желанието на ГЕРБ и Движение за права и свободи да се договорят.

" Аз през днешния ден чух от двамата [Бойко Борисов и Делян Пеевски] единствено избори, избори, избори и ще ви дадем някакъв документ в деня на оставката, няма логичност ", сподели той.

Премиерът Николай Денков също разяснява, че групировката не желае предварителни избори, само че няма да се отклони от своите цели.

Основното несъгласие сред двете обединения към този момент наподобява е съставът на регулаторите. Според ГЕРБ и Движение за права и свободи договарянията би трябвало да са за държавно управление, а регулаторите да дойдат след това. За ПП-ДБ обаче те са приоритет.

В предлагането на ГЕРБ по думи на Борисов първо ще се стартира с с разпределението на министерските постове. От негови изявления стана ясно и че партията желае да продължи да дава отговор за външното министерство. ПП-ДБ обаче желаят ротацията да е цялостна и Николай Денков да заеме поста на външен министър, който до момента изпълняваше Мария Габриел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР