Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира на

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира на
Коментари Харесай

Шарл Мишел ще се кандидатира на изборите в ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще се кандидатира на изборите за Европейски парламент през юни, сподели той пред три белгийски медии. Говорител на Мишел удостовери съобщението пред " Политико ".

Мишел възнамерява да заеме мястото си в Европейския парламент в средата на юли, в случай че бъде определен , което значи, че водачите на Европейски Съюз ще би трябвало бързо да се спогодят за заместник за освободеният му пост в Съвета. Ак о не го създадат, унгарският министър председател Виктор Орбан , чиято страна ще поеме ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз през юли, ще управлява срещите - роля на медиатор, която нормално се извършва от ръководителя на Европейския съвет.

Този сюжет — неконтролиран Орбан да ръководи Съвета за шестте месеца директно след изборите за Европейски парламент през 2024 година — е сюжет, който множеството от другите 26 водачи на страни от Европейски Съюз биха желали обезверено да избегнат , като се има поради ескалиращото напрежение сред тях и Орбан.

Това е първият път, когато настоящ ръководител на Съвета ще бъде претендент на избори за Европейски парламент. Мишел нормално щеше да остане на поста до края на ноември, когато щеше да бъде назначен новият колегиум на комисарите. 

След като парламентарните избори се проведат на 6-9 юни във всичките 27 страни от Европейски Съюз, европейските водачи би трябвало да се срещнат на 17 юни и още веднъж на 27-28 юни. На тези срещи те евентуално ще се стремят да реализират съглашение за заместител на Мишел , откакто резултатите от изборите станат ясни, и защото те се стремят да разделят между тях другите висши длъжности в Европейски Съюз.

Съобщението на Мишел идва тъкмо преди първия конгрес и новогодишния банкет на неговата партия - белгийските либерали от Реформисткото придвижване (MR). На този конгрес в неделя президентът на партията Жорж-Луи Буше се чака да даде повече изясненост по отношение на това кой ще води партията преди 9 юни, когато белгийците ще гласуват и за районни и национални избори.
 Европейска комисия желае бързо съглашението за нова помощ за Украйна
Европейска комисия желае бързо съглашението за нова помощ за Украйна

Въпросът за пакета от 50 милиарда евро, който по-рано Унгария блокира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР