Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че на видеоконференция

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че на видеоконференция
Коментари Харесай

1.8 трилиона евро в Бюджета на ЕС остават блокирани

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че на видеоконференция на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз още веднъж не е била реализирана договореност за идващия общ бюджет до 2027 година.
Той удостовери, че три страни са срещу предлаганото обвързване на бюджетните разноски със положението на върховенството на закона.

По неговите думи въпросът ще бъде разискван още веднъж през декември и договарянията ще бъдат сложни.

Мишел означи, че през юли Европейският съвет единомислещо е приел рамката на бюджета и обвързването на разноските със законността. Той настоя договарянията да продължат до постигането на общоприемливо решение.

Липсата на нужното единогласие е спънка за обезпечаването на средства за превъзмогване на икономическите последствия от пандемията от Ковид-19.

Ръководството на Европейския парламент съобщи, че не е готово на спомагателни отстъпки от предлаганите промени за бюджетните разноски.

Словения поддържа Полша и Унгария, които постановиха несъгласие на седемгодишния бюджет на Европейския съюз. Варшава, Будапеща и Любляна, са срещу обвързването на еврофондовете със съблюдаване на върховенството на закона.

"Заявяваме звучно „ не “ на всички механизми, които ни санкционират като непослушни деца, които третират Полша и други страни членки на Европейския съюз неравностойно. Затова подробно би трябвало да пазим ползите си “, сподели министър председателят на Полша Матеуш Моравецки.

Унгарският водач Виктор Орбан отиде по-далеч - по думите му налагането на несъгласие върху бюджета на Европейски Съюз е поради опита за "изнудване " от страна на Европейски Съюз на страни, които се опълчват на миграцията.

"В дебатите, свързани с миграцията, през последните години върховенството на закона се трансформира в политическо и идеологическо оръжие. Без справедливи критерии и опция за правно средство за отбрана, никоя процедура, която има за цел да глоби държавите-членки, не би трябвало да се основава на това. Според нас обвързването на стопански и финансови въпроси с политическите диспути би било груба неточност, която би подкопала единството на Европа ", изясни Виктор Орбан.

До намирането на консенсус Бюджетът в размер на 1.8 трилиона евро остава блокиран.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР