Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна в интервю пред

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна в интервю пред
Коментари Харесай

Шарл Мишел: В ЕС има разногласия по въпроса за покупката на руската ваксина Спутник V

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна в изявление пред немското издание Handelsblatt, оповестено в събота, че в Съюза има различия по върпоса за допустимо допускане на съветската ваксина против ковид „ Спутник V “ на пазара на блока и съобщи, че Европейски Съюз желае да стане най-големият производител на ваксини в света.

„ Натискът върху политиците е огромен. Хората стават нетърпеливи, желаят да се имунизират “, установи той. „ В тази връзка държавните управления желаят да създадат всичко допустимо. По въпроса за „ Спутник “ има различия и друга степен на сензитивност измежду страните-членки на Европейски Съюз “, добави Мишел.

„ Вярвам, че решението може да се откри в увеличението на производството на ваксини в Европейски Съюз и ускорение на доставките. Досега са доставени 112 милиона дози и през идващите седмици ще дойдат повече колета “, акцентира той.

„ Ако ускорим производството още повече през идващите седмици, тогава Европа ще се трансформира във водещия, може би даже най-големият производител на ваксини в света “, сподели ръководителят на Европейския съвет.

В четвъртък немският министър на опазването на здравето Йенс Шпан съобщи, че Германия ще организира двустранни договаряния с съветската страна по отношение на възможното доставяне със „ Спутник “, ако имунизацията бъде призната в Европейски Съюз, защото Европейската комисия от своя страна не желае да заключи предварителни съглашения с производителя на лекарството.

На 4 март Европейската организация по медикаментите разгласи началото на процедурата за поредно проучване на съветската ваксина. Според прогнозите на представителя на регулатора, регистрацията може да завърши до края на май.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР