Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на визита

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на визита
Коментари Харесай

Шарл Мишел потвърди създаването на клуб на кандидатите за ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на аудиенция в Белград удостовери концепцията за основаване на Европейската геополитическа общественост - неофициален клуб на страните-кандидатки за участие в Европейски Съюз. Според него тя би помогнала на страните, които желаят да се причислят към Европейски Съюз, тъй като ще улесни процеса на тяхното присъединение, написа македонското електронно издание " 360 степени ". Мишел предложи основаването на тази общественост, откакто концепцията бе оповестена авансово от френския президент Еманюел Макрон.

На взаимна конференция със с Шарл Мишел в Белград сръбският президент Александър Вучич сподели, че няма нищо срещу концепцията за образуване на Европейска геополитическа общественост и не вижда никаква доктрина на конспирацията в нея .

Според изказване на Белград, основаването на такава нова платформа ще даде опция за продан на отзиви на най-високо равнище, което ще усили " взаимното политическо схващане " на страните.

" Напълно поддържам концепцията за ускорение на процеса на присъединение към Европейски Съюз и увеличение на неговата успеваемост. В страните кандидатки трябваше да се усетят осезаеми изгоди. " Европейската геополитическа общественост би ни разрешила да се срещаме постоянно на най-високо равнище, да обменяме хрумвания за общи ползи, да се координираме, " сподели Шарл Мишел

Според него е значимо неотложно да се сътвори политически формат, който ще даде опция за взаимна ангажираност към провокациите. Той акцентира, че това не е концепция, препоръчана от Брюксел за закъснение на нещо , а в противен случай, концепция за усилване на съдействието и координацията сред членки на Европейски Съюз и страните кандидатки.

Подобно изказване за новия политически формат, направи и френският президент Еманюел Макрон по време на приема на президента на Молдова Мая Санду пред Елисейския замък, като сподели, че подобен формат няма да е опция, а допълнение към процеса на присъединение към Съюза.

" Тази общественост не е опция на процеса на присъединение, а допълнение, което, без значение от него, разрешава по-силно структуриране на политическите, енергийните и капиталовите връзки с няколко страни, които го желаят ".
 Шарл Мишел предлага съставяне на група на страни претенденти за Европейски Съюз
Шарл Мишел предлага съставяне на група на страни претенденти за Европейски Съюз

Идеята за Европейска геополитическа общественост ще бъде разисквана през лятото
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР