Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че евролидерите са

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че евролидерите са
Коментари Харесай

Европейските лидери не се отказаха от атомната енергия

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи, че евролидерите са постигнали съглашение по политиката на Европейски Съюз за климата. " Споразумение за климатична индиферентност до 2050 година Европейският съвет се контракти за тази значима цел ", написа той в Twitter.

Today’s discussion at #EUCO on the #Eurozone is about strengthening our monetary union.

Our aim is clear: the #EU wants to create more jobs and a stronger economy. pic.twitter.com/oYRMVxwB3g
— Charles Michel (@eucopresident) December 13, 2019
Държавните глави и държавните ръководители от Европейския съюз обаче не се споразумяха на срещата си в Брюксел за отвод от атомната сила. В оповестено на уеб страницата на Европейския съвет изказване се споделя: " Европейският съвет признава нуждата от гарантирането на енергийна сигурност и почита правото на страните членки да дефинират енергийния си микс и да изберат най-подходящите технологии. Някои страни членки показаха, че употребяват нуклеарна сила като част от енергийния си микс ", се споделя в текста.
Франция, България, Чехия и Унгария са измежду страните, които са изразили желание да продължат да употребяват атомна сила. Полша обаче съумя да реализира специфичен статут и не беше включена в Споразумението за климата, реализирано на Европейския съвет в нощта против 13 декември.
Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен сподели, че договорката, контрактувана тази нощ от държавните глави и държавните ръководители на 27 страни от Европейски Съюз, е задоволителна за Европейска комисия да стартира да изготвя съответни законодателни ограничения за блока за идната година.
" Признаваме, че преходът е огромен за Полша ", сподели Фон дер Лайен, само че добави, че Европейска комисия няма да трансформира графика си.
Полският министър председател Матеуш Моравецки, чиято страна разчита на мощно замърсяващите въглища за към 80 % от силата, от която се нуждае, сподели, че договарянията са били доста сложни. " Полша ще реализира " климатична индиферентност ", следвайки свое лично движение ", заяви той пред публицисти след маратонните договаряния.
Полша изиска по-конкретни гаранции за финансирането на енергийния преход, включващ отричане от изкопаемите горива, в бюджетната рамка за 2021-2027 година, което е още една сложна тематика за спор в Европейски Съюз.
Нетни платци като Холандия обаче бяха безапелационни, че няма да дават повече средства, в случай че Варшава не поеме корав ангажимент към амбициозната цел в областта на климата.
Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че е удовлетворена от резултатите.
" Няма разединение в Европа на обособени елементи, само че една страна членка се нуждае от повече време да види по какъв начин ще приложи " съглашението, сподели тя.
Австрия, Люксембург и Германия се оповестиха срещу потреблението на нуклеарна сила.
" Всяка страна може да реши какъв да бъде националният й енергиен микс. За Австрия нуклеарната сила не е безвреден и резистентен източник на сила ", сподели канцлерката Бригите Бирлайн.
Лидерите на 27 страни членки на Европейски Съюз са подкрепили единомислещо концепцията да бъдат въведени мита върху внасяните артикули от трети страни, които не съблюдават същите екостандарти като европейските.
Европейската комисия ще създаде през идните месеци нормативен акт за използване на този финансов механизъм, който е част от програмата " Зелен пакт " на новата Европейска комисия.
В изказването, оповестено на уеб страницата на Европейския съвет, не се загатва непосредствено сходна мярка. В него се споделя, че Съветът " отбелязва желанието на Комисията да предложи механизъм за гранична регулация за секторите с интензивно обособяване на въглеродни излъчвания ". В текста написа още, че ограниченията за елиминиране на въглеродните излъчвания би трябвало да се осъществят по метод, който резервира конкурентоспособността на Европейски Съюз. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР