Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че има намерение

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че има намерение
Коментари Харесай

Шарл Мишел се насочи към оставка от председателството на Европейския съвет. Орбан може да го наследи

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че има желание да взе участие в изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през юни. Пред белгийският Де Стандарт той сподели, че в случай че бъде определен, ще се отдръпна от председателския пост и ще поеме функционалностите на евродепутат.

Новината идва шест месеца преди изборите за Европейски парламент и в миг на разделяне сред част от страните в Европейски Съюз по разнообразни въпроси. Сред тях са, дейностите на обособените страни за оправянето с миграцията, преосмисляне на части от Зелената договорка и други.

„ Ако бъда определен, ще заема мястото си [в Европарламента]. Европейският съвет може да планува развитията и да дефинира правоприемник към края на юни – началото на юли “, сподели Мишел.

Изданието , че решението на Орбан ще сътвори съществени усложнения на европейските водачи, които ще би трябвало да изберат в незабавен порядък нов ръководител на съвета.

В случай на отдръпване на Мишел и липса на консенсус на страните от Европейски Съюз, постът ще бъде признат от премиера на Унгария Виктор Орбан . Това ще случи, защото Унгария поема ротационното председателство на Европейски Съюз сред юли и декември 2024 година Унгарският министър председател води тежки борби с огромна част от европейските водачи, а Будапеща остава най-близкият съдружник на Русия и Владимир Путин всред страните членки на блока.

Шарл Мишел някогашен министър председател на Белгия. От края на 2019 година той застана отпред на Европейския съвет. Стандарт написа, че Мишел евентуално ще оглави листата с претендентите за Европарламента на дясноцентристката партия „ Реформаторско придвижване “ .

Европейският съвет е институцията, формирана от ръководителите на всички страни членки на блока, която дефинира общите политики и взема огромните решения в границите на Европейски Съюз. Нейният ръководител води съвещанията, оформя и подкрепя приемането на общи решения и един от основните представители на Европейски Съюз в интернационалната политика. Постът се счита за втория най-съществен в границите на съюза след този на ръководителя на Европейската комисия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР