Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е получил писмата от

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е получил писмата от
Коментари Харесай

Председателят на ЕС ще свика среща за COVID-19

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е получил писмата от водачите на шестте страни членки, измежду които и на България, в които те приканват да бъде разискван на европейско равнище казусът с доставките на ваксини против ковид, заяви върховен представител на Европейски Съюз.

Той напомни, че Мишел ще свика среща на върха на 25 и 26-ти март, на която ще бъде разисквана координацията при отговора на COVID-19. Намерението е срещата да бъде физическа, само че това към момента не може да бъде доказано.

От Европейската комисия показват единодушие с изказванията на петимата водачи, че най-справедливото решение за систематизиране на имунизациите е въз основата на % на популацията на всяка страна и това решение е било препоръчано от Комисията при всички съглашения за предплатено закупуване, осведоми БНР.

Същевременно от Комисията напомнят, че страните членки са решили да се отклонят от това предложение, като са се договорили да се вземе поради епидемиологичната конюнктура и нуждата от имунизиране във всяка страна.

" При това състояние, в случай че една страна членка реши да не вземе частта съгласно % от популацията, дозите се разпределят измежду останалите. Държавите използваха тази система, с цел да трансформират предлагането на Комисията и при 6-те поръчки. Затова те би трябвало да реализират съглашение, в случай че пожелаят да се върнат към основата на % от популацията ", допълват от Комисията
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР