Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви вчера, че ще

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви вчера, че ще
Коментари Харесай

Туск: Ще препоръчам на лидерите на ЕС да приемат молбата на Великобритания за отлагане на Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи през вчерашния ден, че ще предложи на водачите на страните от Европейски Съюз да одобряват отсрочване на излизането на Англия от съюза, оповестиха Франс прес и Ройтерс.

" След решението на английския министър председател Борис Джонсън да прекрати процеса на одобрение на съглашението за отдръпване и с цел да се избегне Брекзит без договорка, аз ще препоръчам на 27-те страни от Европейски Съюз да одобряват настояването на Обединеното кралство за отсрочване ", написа Туск в Туитър. Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура, без да бъде свиквана среща на върха, съобщи Българска телеграфна агенция.

Междувременно от Европейската комисия оповестиха, че нейния екип, който дава отговор за договарянията по отдръпването на Англия от Европейски Съюз, ще се трансформира в работна група за връзки с Обединеното кралство и ще стартира работа на 16 ноември, съобщи Ройтерс.

Работната група ще стартира да работи, без значение от развоя на нещата с Обединеното кралство.

Тя ще бъде управлявана от настоящия основен договарящ на Европейски Съюз за Брекзит, 68-годишният французин Мишел Барние и ще завърши договарянията за развода. Групата ще е подготвена за вид " без договорка " и ще дава отговор за бъдещите връзки с Лондон.

" След като съглашението за овакантяване бъде утвърдено от английския парламент, а Европейският парламент даде единодушието си, Европейски Съюз е подготвен незабавно да стартира работа за подготовка на договаряния за бъдещите ни взаимоотношения с Обединеното кралство, при цялостно ценене на директивите на Европейския съвет ", уточни Европейската комисия в известие.

Работната група ще координира активността на Европейската комисия по " оперативни, юридически и финансови въпроси, свързани с Брекзит ", съобщи ДПА.

Лондонският в. " Файненшъл таймс " заяви през вчерашния ден, представен от ТАСС, че работната група ще координира бъдещи двустранни търговски договаряния, съдействие в съдебно-процесуалната система, в отбранителната сфера и външната политика.

Вестникът цитира Барние, че " Брекзит не е краят на историята ", а " Англия си остава другар, съдружник и сътрудник ". Барние счита, че ще може да извършва отговорностите си като началник на работната група до 4 години.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР