Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова президента на САЩ

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова президента на САЩ
Коментари Харесай

ЕС призова САЩ да не започват търговска война

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прикани президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да се въздържа от комерсиална война с европейските си съдружници и да покаже " трансатлантическо единение " посредством започване на договаряния за изключване на Европейски Съюз от митата , оповестяват международни организации.

 От мита и безалкохолна бира изгода няма
От мита и безалкохолна бира изгода няма

Позицията на Европейски Съюз във връзка с митата на Тръмп би трябвало да бъде доста деликатна

Европейски Съюз и Съединени американски щати влязоха в конфликт, откакто през предходната седмица Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий.

 Китай предизвести: Търговска война със Съединени американски щати - злополука за международната стопанска система
Китай предизвести: Търговска война със Съединени американски щати - злополука за международната стопанска система

Мерките на Тръмп са главно против Китай

" Когато президентът се оплаква за прекалено много мита сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, разбирам го. Ние също не сме щастливи ", съобщи той на конференция в Хелзинки.

" Това е повода за какво преди няколко години започнахме търговски договаряния със Съединени американски щати . Сега би трябвало да се върнем към тези договаряния ", продължи Туск.

 Китай ще отвърне, в случай че Съединени американски щати стартират комерсиална война
Китай ще отвърне, в случай че Съединени американски щати стартират комерсиална война

" Търговските войни в никакъв случай не са вярното решение "

" Прави търговия, а не война, Господин Президент. Вместо комерсиална война ние в този момент би трябвало да се върнем към търговски договаряния ЕС-САЩ ", прикани Туск.

" За същинските другари това би трябвало да бъде явно: в миг, когато се популяризират подправени вести, намесват се в нашите избори и се нападат хора на наша земя с химически сътрудник, отговорът не би трябвало да бъде трансатлантически кавги, а трансатлантическо единение ", посочи той, имайки поради отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал във Англия.

 Никой няма да завоюва от комерсиална война, предизвести МВФ
Никой няма да завоюва от комерсиална война, предизвести МВФ

Шефът на МВФ предложи диалози и съглашения

Туск също акцентира, че поддържа позицията на Лондон за случая със Скрипал и има вяра, че " бруталната офанзива " е " инспирирана най-вероятно от Москва ".

Междувременно евродепутатите оповестиха, че Европейски Съюз не би трябвало да влиза в комерсиална война , само че е подготвен да пази жителите си. Те разясниха плануваните от Съединени американски щати мита.

 СТО предизвести Съединени американски щати да не стартират комерсиална война
СТО предизвести Съединени американски щати да не стартират комерсиална война

Тръмп написа в " Туитър ", че Съединени американски щати " нямат избор "

Политическите групи осъдиха като голословни проектите на Съединени американски щати да вкара нови мита върху вноса на алуминий и стомана заради съображения, свързани с " националната сигурност ". Дебатът сподели необятна поддръжка измежду евродепутатите за търсенето на спокойно решение със Съединени американски щати и взаимно справяне с действителните аргументи за световния свръхкапацитет за произвеждане на стомана и нечестните търговски практики на някои страни.

При все това, доста от изказалите се оферират всички варианти да се запазят на масата, в случай че разговорът не сполучи. Те поддържаха вероятните контрамерки, оповестени от Европейската комисия предходната седмица. Отговорът на Европейски Съюз би трябвало да бъде корав, само че симетричен и в границите на интернационалното право.

Евродепутатите също по този начин приканиха Европейски Съюз да се причисли към други наранени страни, с цел да укрепи своята позиция и да се опълчи по-добре на протекционизма.

Много от тях приканиха за единение в Европейски Съюз в отбрана на жителите и предизвестиха страните членки да не търсят самостоятелни изключения. В същото време някои евродепутати обявиха, че митническият съюз на Европейски Съюз също е протекционистки и описаха като законни опитите на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да отбрани американските служащи.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен сподели, че чака Европейски Съюз като стратегически съдружник на Съединени американски щати да бъде изключен от митата , защото европейският експорт не е нездравословен за Съединени американски щати. Той разгласи, че Европейски Съюз и Съединени американски щати са почнали да работят дружно по световния свръхкапацитет и това съдействие ще се интензифицира скоро.

Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом сподели, че Европейски Съюз нито желае ескалация, нито споделя визията, че комерсиалните войни са лесни за печелене. Но в случай че износът на Европейски Съюз не бъде изключен от обсега на американските ограничения, следва да последва корав и симетричен отговор.

" Мерките препоръчани от американския президент слагат под въпрос дълбочината на трансатлантическата връзка. Време е обаче Европейският съюз да бъде обединен и с един глас да реагира на диспропорционалните дейности. Днес приказваме за дискриминация към европейски производители на стомана и алуминий, само че никой не приказва за дискриминирането към българи, румънци, хървати, кипърци и поляци по въпроса с визите. Европейската комисия има пълномощия и към този момент години не подхваща ограничения, за които има юридически принадлежности и за което упорствам и се боря от години. България би трябвало да отбрани своя интерес и изключително в този момент да упорства за решение, с цел да се постави край допустимо най-бързо на тази дискриминация ", съобщи от своя страна Момчил Неков (С&Д, България).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР