Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Великобритания план

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Великобритания план
Коментари Харесай

Туск планира да предложи гъвкаво удължаване на срока за Брекзит на Великобритания

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи на Англия проект за 12-месечно " гъвкаво " удължение на периода за Брекзита, съобщи Би Би Си.

Планът ще разреши на страната да напусне Европейски Съюз по-бързо, в случай че английският парламент ратифицира съглашение. Той обаче би трябвало да бъде одобрен на срещата на върха на европейските водачи идната седмица, съобщи Българска телеграфна агенция.

Очаква се консерваторите да продължат договарянията си с Лейбъристката партия през днешния ден. Канцеларията на държавното управление съобщи през вчерашния ден, че техническите договаряния с опозицията са били продуктивни и ще продължат.

Очаква се Англия да напусне Европейски Съюз на 12 април, в случай че английските депутати не одобрят съглашение за отдръпване. Британската премиерка Тереза Мей е заявявала, че ще се наложи в допълнение отсрочване на Брекзита, с цел да се избегне овакантяване на Европейски Съюз без съглашение - вид, който съгласно европейските водачи и доста английски депутати би довел до усложнения за бизнеса и проблеми по пристанищата.

Мей обаче упорства всяко отсрочване да бъде допустимо най-кратко. С тази цел тя и Корбин ще би трябвало да се спогодят за предложение, по което депутатите да гласоподават преди 10 април, когато се чака водачите на Европейски Съюз да прегледат настояванията за удължение на периода. Ако Мей и Корбин не се спогодят, държавното управление ще подложи на гласоподаване в Народното събрание разнообразни разновидности, с цел да могат депутатите да дефинират по-нататъшния курс.

Главният юридически консултант на държавното управление Джефри Кокс съобщи пред Би Би Си, че в този случай ще се наложи Англия да одобри удължаването, препоръчано от Европейски Съюз, което евентуално " ще бъде по-дълго от няколко седмици или месеци ". Европейските водачи обаче са разграничени по въпроса дали и по какъв начин да дават на Лондон ново удължение на периода.

Според почитан източник от Брюксел обаче Туск счита, че е намерил отговор. Гъвкавата скица, която той счита да предложи, ще избегне нуждата Европейски Съюз да преглежда на всеки няколко седмици английски претенции за къси удължавания на периода, декларира източникът на Би Би Си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР