Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага на Великобритания план

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага на Великобритания план
Коментари Харесай

Туск планира да предложи на Великобритания 12-месечно "гъвкаво" отлагане на Брекзит

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага на Англия проект за 12-месечно " гъвкаво " удължение на периода за Брекзит, съобщи Би Би Си, базирайки се на почитан източник от Европейски Съюз.

Планът ще разреши на страната да напусне Европейски Съюз по-бързо, в случай че английският парламент ратифицира съглашение. Той обаче би трябвало да бъде одобрен на срещата на върха на европейските водачи идната седмица.

Очаква се консерваторите да продължат договарянията си с Лейбъристката партия през днешния ден. Канцеларията на държавното управление съобщи през вчерашния ден, че техническите договаряния с опозицията са били продуктивни и ще продължат.

Очаква се Англия да напусне Европейски Съюз на 12 април, в случай че английските депутати не одобрят съглашение за отдръпване. Британският министър председател Тереза Мей съобщи, че ще се наложи в допълнение отсрочване на Брекзит, с цел да се избегне овакантяване на Европейски Съюз без съглашение - вид, който съгласно европейските водачи и доста английски депутати би довел до усложнения за бизнеса и проблеми по пристанищата.

Мей обаче упорства всяко отсрочване да бъде допустимо най-кратко. С тази цел тя и Корбин ще би трябвало да се спогодят за предложение, по което депутатите да гласоподават преди 10 април, когато се чака водачите на Европейски Съюз да прегледат настояванията за удължение на периода. Ако Мей и Корбин не се спогодят, държавното управление ще подложи на гласоподаване в Народното събрание разнообразни разновидности, с цел да могат депутатите да дефинират по-нататъшния курс.

Главният юридически консултант на държавното управление Джефри Кокс съобщи пред Би Би Си, че в този случай ще се наложи Англия да одобри удължаването, препоръчано от Европейски Съюз, което евентуално " ще бъде по-дълго от няколко седмици или месеци ". Европейските водачи обаче са разграничени по въпроса дали и по какъв начин да дават на Лондон ново удължение на периода.

Според почитан източник от Брюксел Туск счита, че е намерил отговор. Гъвкавата скица, която той счита да предложи, ще избегне нуждата Европейски Съюз да преглежда на всеки няколко седмици английски претенции за къси удължавания на периода, декларира източникът на Би Би Си.

Още безпорядък

Междувременно нощес членове на горната камара на английския парламент, последователи на Брекзит, се пробваха да осуетят одобряването на новия закон, който задължава премиера да изиска отлагане на излизането от Европейски Съюз, с цел да не се допусне безредно овакантяване на 12 април без договорка, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Законопроектът, утвърден в долната камара на общините единствено с един глас болшинство, в този момент е в Камарата на лордовете. Ролята на горната камара, която не се избира от гласоподавателите, е да уточни и да гледа под лупа законовите текстове преди да бъдат утвърдени.

Процесът по одобрение на законопроекта в Камарата на лордовете имаше мъчно начало през вчерашния ден, когато някои членове започнаха серия опити да го отсрочат или даже да спрат процеса.

По от дълго време открита процедура, само държавното управление нормално има надзор върху дневния ред в Народното събрание, само че предишния месец този ред беше отритнат благодарение на протест в самата Консервативна партия на Мей.

Говорителят на опозиционната Лейбъристка партия Диан Хейтър нощес сподели, че " това, което виждаме през днешния ден, е групичка лордове, които не са били определени, в камара, която не е била определена, първо да се пробват да ни попречат да разгледаме законопроекта през днешния ден и след това да ни надприказват и без подозрение да се пробват да продължат цяла нощ, с цел да блокират желанието на камарата на общините да не допусне излизане без договорка ".

Процедурата, която нормално лишава месеци, е ускорена, с цел да може законът да влезе в действие, преди Мей да отиде на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз на 10 април. Ако бъде признат, законът ще задължи Мей да получи утвърждение от Народното събрание за детайлностите на всяко отсрочване и ще разреши на законодателите да предложат различен период на отсрочване. Правителството към този момент посочи, че това е непотребна мярка, която може да има нежелани последствия.

Въпреки че няма открити граници за продължителността на разискванията, тези, които са срещу, се надяваха, че посредством проточване на разискването до късно през нощта, по-късно съвещанието на камарата може да бъде прекъснато до понеделник и това да заплаши към този момент напрегнатия график, за прокарването му преди срещата на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (550)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР