Председателят на Европейския парламент /ЕП/ Роберта Мецола предложи украинските и

...
Председателят на Европейския парламент /ЕП/ Роберта Мецола предложи украинските и
Коментари Харесай

Ръководителят на ЕП към Украйна: Трябва да имате депутати-наблюдатели, докато чакате да се присъедините към ЕС

Председателят на Европейския парламент /ЕП/ Роберта Мецола предложи украинските и молдовските депутати да се причислят към асамблеята като членове наблюдаващи , до момента в който двете страни чакат формалното си присъединение към Европейския съюз /ЕС/, оповестява „ Politico “.

Миналата година Европейски Съюз дефинира Украйна и Молдова за публични страни -кандидатки , малко откакто Русия нахлу в Украйна. Оттогава Мецола упорства формалните договаряния за присъединение да стартират тази година.

Лидерите на Европейски Съюз би трябвало да решат дали публично да стартират договарянията за присъединение на Украйна и Молдова на срещата на върха през декември, откакто проучват упования с огромен интерес отчет на Европейската комисия /ЕК/, съдържащ настояща информация за положението на всички страни, които към момента чакат на крилете на Европейски Съюз. В изявление пред „ Politico “ в кабинета си на 9 етаж в Парламента в Брюксел Мецола предизвести:

„ Не се заблуждавайте: Политически, в случай че една страна гледа към Европа, то Европа би трябвало да отвори необятно вратите си . “

Политикът от дясноцентристката партия предложи на страните, които са на прага на присъединението , да бъдат препоръчани голям брой преимущества – от привилегии на единния пазар до присъединяване в младежката стратегия „ Еразъм “. Тя посочи:

„ Можем даже да отидем по-далеч, като имаме членове-наблюдатели в този парламент – това са неща, които имат значение за популацията . Зависи от това какво ще се случи през декември.

Мецола, която на 44 години е най-младият ръководител на Парламента в историята, беше първият водач на Европейски Съюз, посетил Киев , като се срещна с украинския президент Володимир Зеленски на 1 април предходната година; голяма фотография на двамата, които си стискат ръцете, в този момент виси на еспланадата пред Парламента в Брюксел, образен знак на нейното покровителство за страната във войната ѝ против Русия. Мецола разяснява следното:

„ Разширяването постоянно е било най-силният геополитически инструмент на Европейския съюз . “

Бившият ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер неотдавна влезе в заглавията на вестниците, като съобщи в изявление, че ширещата се корупция в Украйна би трябвало да накара Европейски Съюз да се замисли дали да допусне присъединението на страната. Той също по този начин укори неназовани гласове в несъразмерни обещания за скоростта, с която Украйна може да се причисли към Европейски Съюз .

Запитан за риска от предоставяне на подправена вяра , че Украйна би могла да се причисли към Европейски Съюз по-бързо, в сравнение с е действително, Мецола отговори:

„ Всяка страна има собствен личен път . “

Тя означи, че на нейната страна Малта ѝ е лишило десетилетие, с цел да се причисли. Мецола също по този начин похвали бързия прогрес на Украйн а при попълването на първичния въпросник на Европейски Съюз. Тя обърна внимание на подготовката, която Европейски Съюз би трябвало да извърши, с цел да разреши присъединението на Украйна, като означи:

„ Не подценявайте трансформиращия резултат на това да бъдеш страна-кандидатка.

Що се отнася до евентуалните членове-наблюдатели в Европейския парламент, тя съобщи, че ще би трябвало да се свърже с политическите групи в Парламента и да обмисли отправянето на същото предложение към шестте страни-кандидатки от Западните Балкани, които също чакат да се причислят към Европейски Съюз.

Евродепутатите-наблюдатели за Украйна и Молдова няма да имат право на глас и ще бъдат номинирани, а не избирани; само че те ще имат места в институцията, която при всички случаи ще нарасне от 705 на 720 членове след европейските избори през юни 2024 година

„ Ще би трябвало да забележим по кое време ще се случи това, в кой миг те ще получат това право , сподели Мецола.

Според разпоредбите на Парламента , единствено когато бъде подписан формален контракт за присъединение, членовете на Екологичен потенциал , които са наблюдаващи , могат да заемат местата си, което значи, че това може да стане още след години.

Във вторник Зеленски показа настояща информация за вътрешните промени в страната си на X:

„ Това е главен приоритет за Украйна – да бъде подготвена за политическото решение за започване на договарянията за присъединение на Украйна към Европейски Съюз през тази година. И се надявам, че същото може да се каже и за Европейския съюз. Ние сме положили солидна основа за това.

Давид Арахамия , който оглавява партията на Зеленски „ Слуга на народа “ в украинската Рада, съобщи по телефона за предлагането на евродепутата за наблюдаващ: „ Всъщност оценяваме тази концепция доста високо , като добави, че най-малко 30 политици в националния парламент биха желали да вземат участие. Арахамия счита:

„ Трябва да се учим, би трябвало да забележим по какъв начин се вземат решенията, би трябвало да приказваме с сътрудниците, да усетим атмосферата и настроението и да разберем по-добре . “

Смъртоносна среща

Мецола също по този начин зае открита позиция във връзка с неотдавнашната война в Близкия изток, която тя дефинира като „ радикално друга рецесия . Тя събра управлението на Европейски Съюз в Брюксел, с цел да отдаде респект на израелските жертви, и беше измежду първите, които посетиха Израел след офанзивите на Хамас , като акцентира нуждата от понижаване на цивилните жертви в Газа .

Мецола съобщи, че израелските управляващи са ѝ дали четка за грим, принадлежала на 15-годишно момиче, убито при клането на музикалния фестивал в Реим, и в този момент тя държи четката в кабинета си. Тя показа:

„ Това, което видях, беше безусловно извънредно. “

Малтийският евродепутат насочи скрита рецензия към ръководителите на другите две съществени институции на Европейски Съюз – Европейската комисия и Европейския съвет – надлежно Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, които са дали смесени послания във връзка с Израел.

„ Бих желала да бъдем по-последователни, бих желала да бъдем по-последователни във всичко, което споделяме , сподели тя, акцентирайки личния си метод, учреден на консенсус , като в същото време акцентира, че като персони се схваща добре с Мишел , фон дер Лайен и топ дипломата на Европейски Съюз Жозеп Борел .

Мецола отхвърли да бъде въвлечена в спекулации за личното си бъдеще – дали ще се стреми към втори мандат от две години и половина в Парламента, или за упоритите клюки, че тя може да бъде авариен вид за ръководител на Комисията, в случай че фон дер Лайен не се стреми към нов мандат .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР