Председателят на европейския парламент Антонио Таяни е бил впечатлен от

...
Председателят на европейския парламент Антонио Таяни е бил впечатлен от
Коментари Харесай

Таяни: Впечатлен съм от младите българи

Председателят на европейския парламент Антонио Таяни е бил впечатлен от многото надарени, амбициозни и въодушевени про европейски настроени млади българи. Такива усещания са оставили у него срещите и полемиките, в които е учасвтал преди два месеца в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Това стана ясно от думите му по време на церемонията по откриването на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. В тази връзка обаче той съобщи, че е изпитал безпокойство дали и по какъв начин тези младежи ще получат по-добри благоприятни условия за реализация на пазара на труда. " Ако желаеме да създадем работни места за тях, би трябвало да притеглим повече вложения, изключително в областите на цифровите технологии, изобретателните промишлености и туризма ", сподели Таяни. И добави, че приветства желанието на България да се концентрира върху насърчаването на предприемачеството в цифровите технологии и нововъведенията.

Председателят на Екологичен потенциал означи и че българските студенти са споделили с него терзанията си по отношение на миграционния напън върху Европа и проблемите, които провокира той. И че те са отправили молба към него и европейските водачи да бъде открито решение за казуса. От сцената на Народния спектакъл " Иван Вазов " той насочи зов студентите да не бъдат разочаровани и означи, че от европейските институции, взаимно с българското европредседателство, се чакат съответни дейности в тази посока. И акцентира, че 2018 година ще бъде решаваща в това отношение.

Ето и цялата тирада на Антонио Таяни

Уважаеми господин президент Радев,

Уважаеми господин министър-председател Борисов,

Уважаема г-жо ръководител на Народното събрание Караянчева,

Уважаеми господа ръководители Туск и Юнкер,

Уважаеми министри и комисари,

Уважаеми посетители,

" Съединението прави силата”.

Националният лозунг на България, определен и за мото на първото българско председателство на Съвета, обобщава в 3 елементарни думи нашето общо начинание за идните шест месеца: Заедно би трябвало да се надигнем против провокациите и да подготвим Европа за бъдещето. Заедно би трябвало да продължим да намираме способи да създадем нашия Съюз по-добър, по-ефективен, по-демократичен и по-близък до нашите жители, изключително до младите генерации. Трябва да се вслушваме деликатно в техните опасения и упования.

Преди два месеца имах привилегията да вземам участие, дружно с водачи на политически групи от Европейския парламент, в полемика със студенти от Софийския университет. Бях впечатлен от многото надарени, амбициозни и въодушевени про европейски настроени млади българи, които взеха думата. Те имат високи упования от Европа и разчитат на нас за съответни отговори. Основното им безпокойство беше за по-добри благоприятни условия за реализация на пазара на труда. Ако желаеме да създадем работни места за тях, би трябвало да притеглим повече вложения, изключително в областите на цифровите технологии, изобретателните промишлености и туризма. Приветствам желанието Ви да се концентрирайте върху насърчаването на предприемачеството в цифровите технологии и нововъведенията.

Българските студенти ни помолиха и да намерим решение на миграционната рецесия. Те са уверени, че само европейски решения биха могли да възпрат неуправляемите потоци от мигранти. И са напълно прави – дано не ги разочароваме. Всички сме съгласни по отношение на потребността за адаптиране на общата европейска система за леговище към актуалните провокации, само че това би трябвало да се направи в духа на същинска европейска взаимност. Съвместно с българското председателство, от нас се чака да превърнем това единодушие в съответни дейности – 2018 година ще бъде от значително значение в това отношение.

Европейският парламент е подготвен да укаже цялостна поддръжка на председателството. Можете да разчитате на нас като на мощен, предан и благонадежден сътрудник по време на председателството си: " Съединението прави силата ".

От името на Европейския парламент поисквам на българското председателство и на Европа триумф през идните шест месеца.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР