Председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че еврозоната

...
Председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че еврозоната
Коментари Харесай

Драги: При необходимост ЕЦБ може дълго да държи лихвите ниски

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги съобщи, че еврозоната се сблъсква с стабилно утежняване на външното търсене. И по тази причина ЕЦБ е подготвена при положение на нужда да отсрочи плануваното повишение на главните лихвени ставки за по-дълъг с интервал.

" Подобно на това, което направихме на съвещанието през март, ние ще осигуряваме по нататъшното сходство на паричнокредитната политика със положението на стопанската система, коригирайки нашите проекти за лихвата, с цел да отразим новите прогнози за инфлацията ", сподели щ-шефът на регулатора на конференция във Франкфурт, представено от Reuters.

Припомняме, на мартенското си съвещание ЕЦБ остави лихвената ставка по краткосрочното така наречен репо банково кредитиране на нулево ниво, ставката по депозитите минус 0,4%, а тази по кредитирането на равнище 0,25%. С което, на фона на забавянето на икономическия напредък на еврозоната, регулаторът продължи интервал на рекордно ниските лихвени ставки.

ЕЦБ съобщи желанията си да държи тези рекордно ниски най-малкото до края на 2019 година.

Паричният регулатор на еврозоната също по този начин разгласи нов кръг от целево дълготрайно кредитиране на банките (TLTRO-III), който да стартира през септември 2019 година и да приключи през март 2021 година.

В същото време ЕЦБ, че рискът от криза в еврозоната остава невисок и икономическия напредък продължава, по тази причина се резервира опцията да се вдигнат лихвите през идната година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР