Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че планира

...
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард потвърди, че планира
Коментари Харесай

Лагард: Европейската централна банка ще повиши лихвите през март

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард удостовери, че възнамерява да увеличи лихвените проценти с половин процентен пункт, съобщи Агенция Франс Прес.

Данните, оповестени в понеделник, демонстрираха, че еврозоната е избегнала криза в края на предходната година и е отбелязала слаб, само че позитивен напредък от 0,1%, а инфлацията понижава - въпреки и да остава на високото равнище от 8,5%.

" С оглед на главния инфлационен напън имаме намерение да повишим лихвените проценти с още 50 базисни пункта на идващото ни съвещание през март ", съобщи Лагард пред евродепутатите.

На съвещанието си през март ЕЦБ ще разгласява обновени стопански прогнози, които ще ѝ оказват помощ да формулира курса на паричната политика.

Ако централната банка реализира покачването на лихвените проценти с половин процентен пункт, това ще бъде шестото ѝ нарастване от юли насам при общ размер на покачването от 3,5 процентни пункта.

" Поддържането на лихвените проценти на рестриктивни нива с течение на времето ще понижи инфлацията посредством угнетяване на търсенето, а също по този начин ще защищити от риска от трайна смяна на инфлационните упования във възходяща посока ", съобщи Лагард.

Решенията по отношение на лихвените проценти ще зависят от данните и ще следват метод, учреден на обособените срещи след март, добави тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР