Председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене обяви днес в

...
Председателят на Европейската сметна палата Клаус-Хайнер Лене обяви днес в
Коментари Харесай

Има устойчив напредък в управлението на европейските финанси

Председателят на Европейската счете палата Клаус-Хайнер Лене разгласи през днешния ден в София, че при ръководството на европейските финанси се следи резистентен прогрес. Той показа годишния отчет на палатата за осъществяване на бюджета на Евросъюза. Констатацията му - налице е сериозен спад на грешките при асимилиране на средствата от Европа.


Около половината от тестваните разноски за 2016 година в евросъюза са с несъществени неточности - под прага от 2 %.
Клаус- Хайнер Лене - ръководител на Европейската счете палата: За първи път тази година сме излезли с позитивно мнение по отчета.
Къде стои България в общата картина:
Илиана Иванова - член на Европейската счете палата: Тази година изненадата е земеделието. От 9 тествани транзакции в годишния отчет за 2016 година са открити нула неточности за България. Цветан Цветков - ръководител на Сметната палата в България: България освен има висок % на асимилиране на тези средства, само че и съблюдава законодателството. Остава предизвикателството- освен да се изразходват тези средства законосъобразно, само че и да се реализират авансово набелязаните цели. Тоест от одити, насочени към съблюдаване на законите, да се насочим към одити, които откриват какви са резултатите от усвояването на тези средства.
И още - към края на 2015 година процентът, усвоени средства от финансови принадлежности в България, е 96 при 75 на 100 приблизително за Европа. В момента на европейския бюджет му липсва еластичност, счита Клаус-Хайнер Лене. Причината - авансово се дефинира защо да се похарчат 80-90 % от него за интервал от 7 до 10 години.
Клаус- Хайнер Лене - ръководител на Европейската счете палата: В течение на времето обаче пораждат нови проблеми и европейските институции би трябвало да реагират като финансират избрани ограничения за справяне. Обикновено това финансиране се получава от други източници. Тази " вселена на европейския бюджет ", както ние обичаме да я назоваваме, в тази си част, остава незадоволително транспарантна.
От Европейската счете палата са открили 11 случая за цяла Европа, в които имат подозрение за възможна машинация или корупция. Те към този момент са препратени на ОЛАФ, с цел да бъдат разследвани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР