Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Спирането на газа за Полша и България е пореден опит на Путин да ни изнудва

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в сряда, че решението на Русия да прекъсне доставките на газ за две членки на Европейския съюз, Полша и България, е " следващ опит на Путин да ни изнудва с синьото гориво ". Според нея това е " още един инструмент за изнудване " и дефинира действието на " Газпром " като " безпричинно и недопустимо ".

" Газпром " удостовери по-рано в сряда, че стопира доставките на газ за България и Полша и че спирането на доставките ще продължи, до момента в който страните не платят за вноса на съветското синьо гориво в рубли.

В изказването си Фон дер Лайен добавя, че Комисията е готова за подобен сюжет и работи, с цел да обезпечи различни доставки при допустимо най-хубаво предпазване в целия Европейски Съюз.

" Ние сме готови за този сюжет. Начертаваме нашия съгласуван отговор на Европейски Съюз. Европейците могат да ни имат вяра, че сме обединени и солидарни със засегнатите страни членки ", съобщи Фон дер Лайен.

" Ние също по този начин ще продължим да работим с интернационалните сътрудници за обезпечаване на различни газови потоци. И аз ще продължа да работя с европейските и международни водачи, с цел да подсигурявам сигурността на енергийните доставки в Европа “.

" Страните членки задействаха изключителни проекти тъкмо за подобен сюжет и ние работим с тях в съгласуваност и солидарно ", акцентира тя.

Фон дер Лайен прецизира, че сега се организира среща на групата за съгласуваност по газа, на която се изготвя съгласуван отговор на Европейски Съюз.

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР