Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в
Коментари Харесай

Какво е бъдещето на Украйна - възможно ли е да стане член на ЕС по специална процедура

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи при започване на седмицата, че Европейският съюз желае Украйна да се причисли към блока. Украинският президент Володимир Зеленски подписа публично заявление за участие в Евросъюза. Той изиска неотложно присъединение по " специфична процедура ". Възможно ли това и по кое време Украйна действително може да влезе в европейското семейство?

Украинският президент Володимир Зеленски удостовери пред Европейския парламент във вторник, че желае страната му да се причисли към Европейски Съюз.

" Борим се за нашите права, за свободата и живота си. Борим се да оцелеем. Това е нашата огромна мотивация. Но ние се борим и за това да бъдем пълноправни членове на Европа ", съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Според Зеленски с Украйна в него Европейски Съюз ще бъде по-силен, а без Европейски Съюз Украйна ще бъде сама.

Желанието на Украйна за участие беше подкрепено от доста евродепутати. В отворено писмо и осем страни от Европейски Съюз Чехия, Латвия, Литва, България, Естония, Полша, Словакия и Словения приканиха за започване на договаряния за присъединение.

Договорите на Европейски Съюз обаче не плануват " специфична процедура " в процеса на разширение. Северна Македония и Албания чакат повече от 10 години, с цел да стартират договарянията за участие. Заради разногласията сред София и Скопие двете страни към момента нямат съответна времена рамка за това, а още по-малко за действително участие в Европейския съюз.

За да бъде призната Украйна по " специфична процедура ", тази процедура първо би трябвало да бъде основана и утвърдена от всички 27 страни членки. Подобни промени в договорите биха лишили години.

" Членството на Украйна в Европейски Съюз е за по-късно, това е въпрос на години. Сега би трябвало да предоставим незабавни отговори, които засягат идващите часове, а не идващите години. Важни са идващите часове ", добави Жозеп Борел, висш представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Украйна няма различен избор с изключение на да премине по същия път, по който минават страните от Западните Балкани. Придобиване на статут на кандидат-член изисква единомислеща поддръжка от всички страни от Европейски Съюз. В
момента сред Киев и Брюксел има съглашение за асоцииране и свободна търговия, което се счита за предшестващата стъпка преди приемане на статут на претендент.

Докато чака да получи статут на претендент, Украйна може да бъде обвързвана по-тясно с живота на европейските институции. Шарл Мишел към този момент даде обещание Зеленски да взе участие постоянно в срещи на върха на евролидерите. Подкрепата за действително участие в Европейски Съюз за Украйна към този момент обаче е по-скоро алегорична.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР