Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи ,

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи ,
Коментари Харесай

ЕС премахва ограниченията върху вноса на храни от Япония

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че отпадат европейските ограничавания за вноса на японски храни, наложени след повредата в АЕЦ „ Фукушима “ през 2011 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Решението е поради доверието и положителните данни от инспекциите на питателните артикули в Европа и в Япония “, разясни фон дер Лайен.

Европейски Съюз наложи рестриктивните мерки поради заплахите за човешкото здраве от допустимо радиоактивно замърсяване на храни и фуражи. Досега комисията преразглеждаше ограниченията на всеки две години, като последователно те останаха в действие за вноса на диворастящи гъби и други растения, както и за някои типове риба.

След цялостното унищожаване на рестриктивните мерки е значимо японското държавно управление да продължи да следи вътрешното произвеждане за радиоактивност, прецизира Европейска комисия. Това включва риба и рибни произведения, водорасли от местата наоколо до потърпевшата АЕЦ.

Аварията във Фукушима бе провокирана от най-силното земетресение, записано в миналото в Япония и от последвалите талази цунами. Бедствието докара до изключване на охлаждането и повредата на четири нуклеарни блока, както и до радиоактивно замърсяване.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР