Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Пекин

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Пекин
Коментари Харесай

Брюксел призовава Китай да използва влиянието си в Русия за обуздаване на войната в Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прикани Пекин да играе " градивна " роля за постигането на мир в Украйна, до момента в който тя се приготвя за взаимно посещаване в Китай с френския президент Еманюел Макрон.

В изявление за " Файненшъл таймс " Фон дер Лайен уточни, че единният блок е " угрижен от другарската позиция на Китай с Русия ", само че добави, че Пекин би трябвало да употребява връзките си с Москва, с цел да се обуздае войната на Кремъл, която стартира доскоро повече от година.

" Китай е в позиция да въздейства на Русия по градивен метод и затова управляващите в Пекин носят отговорност. Не можете да бъдете по средата – не можете да бъдете за половината от интернационалния ред ", сподели шефът на комисията.

Тя акцентира, че макар че президентът Си Цзинпин е посетил Москва предишния месец, той към момента не се е обадил по телефона на украинския президент Володимир Зеленски.

" Ако има една страна, която може да накара Москва да промени сметките си, това е Китай “, сподели представител на Елисейския замък преди тридневното държавно посещаване на Макрон в азиатска страна.

Макрон ще бъде съпроводен от Фон дер Лайен, която предходната седмица предизвести в тирада, че методът, по който Пекин реагира на войната на Владимир Путин, ще бъде " определящ фактор " за бъдещето на връзките сред Китай и Европейски Съюз.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР