Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приключи в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приключи в
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри плановете за възстановяване на 12 страни членки на ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен завърши в сряда първия стадий от визитите си в столиците на 12 страни членки на Европейски Съюз, чиито национални проекти за икономическо възобновяване от пандемията бяха утвърдени, съобщи Българска телеграфна агенция.

От средата на предходната седмица Фон дер Лайен посети Португалия, Испания, Дания, Гърция, Люксембург, Австрия, Словакия, Италия, Латвия, Германия, Франция и Белгия. Тя обиколи столиците с " присъдата " на Брюксел за проектите им за възобновяване и резистентност след Ковид-19.

Във всяка страна председателката на Европейска комисия разгласи сумата, която се отпуска на съответната страна по " Следващо потомство Европейски Съюз " (NextGenerationEU) - историческия инструмент за възобновяване на блока на обща стойност 750 милиарда евро за интервала 2021-2026 година.

Италия ще получи най-вече - 191,5 милиарда евро, от които 68,9 милиарда евро безплатни средства и 122,6 милиарда евро заеми.

" Това фактически е опция за едно потомство да влага в силата на Италия, с цел да се трансформира Италия в мотор за напредък в Европа ", сподели във вторник Фон дер Лайен в Рим.

Ударът от пандемията върху италианската стопанска система, третата по величина в еврозоната, бе изключително тежък и я потопи в криза, каквато страната не е преживявала след Втората международна война - спад на брутния вътрешен артикул (БВП) с 8,9% за 2020-а.

Европейската комисия установи, че италианският проект планува 37% от разноските за планове, които поддържат климатичните цели, в това число огромна стратегия за възобновяване за повишение на енергийната успеваемост на постройките. Една четвърт от парите ще отидат за вложения в цифровизация.

Механизмът за възобновяване и резистентност, по-голямата част от " Следващо потомство Европейски Съюз ", ще подкрепи промени и вложения на страните посредством заеми и безплатни средства. Целта е да се смекчат икономическите и обществените последствия от коронавирусната пандемия, както и европейските стопански системи и общества да станат по-устойчиви и да се приготвят по-добре за провокациите и опциите на " зеления " и " цифровия " преход.

Фон дер Лайен посети на първо време Португалия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз. Лисабон първи публично съобщи проекта си - още на 22 април. За страната е утвърден пакет на стойност 16,6 милиарда евро, от които 13,9 милиарда евро безплатни средства и 2,7 милиарда евро заеми. Премиерът Антониу Коща получи хвалба за свършената работа.

Според шефката на Европейска комисия първите средства могат да потекат към Португалия още през юли.

В Испания Фон дер Лайен разгласи одобряването на безплатни 69,5 милиарда евро, които ще изиграят основна роля, с цел да може страната да излезе по-силна от пандемията. Страната ще получи втория по мярка пакет след Италия - общо към 140 милиарда евро.

" Този проект ще докара до дълбока промяна на испанската стопанска система, ще я направи по-зелена, по-дигитална, по-устойчива. Одобрихме този проект, тъй като той е упорит, проникновен и ще способства за създаване на по-добро бъдеще за испанския народ ", съобщи тя от Мадрид. Сред акцентите в испанския проект е мощното развиване на производството на електрически автомобили.

Дания ще вземе 1,5 милиарда евро грантове, Люксембург - 93 милиона евро, а на Гърция ще бъдат отпуснати общо 30,5 милиарда евро.

Южната ни съседка получи " зелена светлина " за проекта си на 17 юни, когато Фон дер Лайен посети Атина.

" Вярвам, че това е последното деяние от рецесията, провокирана от пандемията, и първото деяние от една нова епоха ", съобщи тогава гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис в античната Агора.

Гърция възнамерява да употребява забележителна част от средствата за цялостна цифровизация на публичните услуги и предприятия, рационализация на лечебните заведения и други.

Австрия ще получи 3,5 милиарда евро, Словакия - 6,3 милиарда евро, Латвия - 1,8 милиарда евро, а Германия - 25,6 милиарда евро.

В проекта на най-голямата европейска стопанска система мощно са застъпени планове, които способстват за постигането на задачите в региона на климата. Очаква се към тях да бъдат ориентирани 42% от средствата от Европейски Съюз. Други 52% евентуално ще бъдат изхарчени за планове, предопределени да насърчат цифровата промяна на страната.

В Париж Фон дер Лайен разгласи, че Франция ще вземе 39,4 милиарда евро безплатно, а в Белгия тя огласи, че Европейски Съюз ще отпусне 5,9 милиарда евро грантове.

Съветът на Европейски Съюз има четири седмици да одобри предлагането на Комисията за всички утвърдени проекти. Утвърждаване от Съвета би разрешило изплащането на % от предварителното финансиране, а останалата част от средствата ще се дава в сходство със приемливото осъществяване на главните стадии и цели.

България по предварителни калкулации ще може да се възползва от към 6,217 милиарда евро грантове и 4,549 милиарда евро заеми. Президентът Румен Радев увери предходната седмица ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, че страната ни ще показа проекта си през юли.

Още преди завършването на документа обаче бяха отправени апели за преразглеждане на някои негови детайли. Конфедерацията на българския туристически бизнес, да вземем за пример, моли представянето му в Брюксел да се забави, до момента в който секторът не откри " своето доста ясно, систематично, дефинирано и предпазено с съответни бюджетни планове място ".

Критериите за разпределение на 70% от безвъзмездните средства сред страните членки взимат поради популацията на съответната страна, реципрочната стойност на нейния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията и междинното ниво на безработица през последните 5 години преди пандемията по отношение на междинното за Европейски Съюз. За останалите 30% индикаторът за безработицата се заменя със загубата на действителен Брутният вътрешен продукт през 2020 година и кумулативно за интервала 2020-2021 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР