Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди днес

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди днес
Коментари Харесай

ЕС осъди репресиите в Беларус, иска повторно преброяване на резултатите от изборите

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди през днешния ден репресиите в Беларус и изиска " точно " наново броене на резултатите от президентските избори, съобщи Франс прес. " Тормозът и силовите репресии против мирни протестиращи нямат място в Европа. Призовавам беларуските управляващи да подсигуряват, че резултатите от вчерашните избори ще бъдат преброени и оповестени с нужната точност ", написа тя в Туитър.

Посланици на страните от Европейския съюз, упълномощени в Беларус, се събраха на среща за разискване на обстановката в страната, заяви в това време полският външен министър Яцек Чапутович, представен от ТАСС. По думите му " общата оценка е, че беларуското общество е разочаровано от развиването на събитията след изборите ", сподели той и добави, че Полша чака да бъде проведена среща на външните министри на страните от Европейски Съюз, най-малко по видеоконферентна връзка, за разискване на обстановката в Беларус.

Германското държавно управление счита, че по време на изборите в Беларус не са спазени даже минималните стандарти за демократични избори, съобщи през днешния ден на брифинг неговият представител Щефен Зайберт, представен от Ройтерс и ТАСС. Според нас това е недопустимо, сподели той и добави, че многочислените известия за систематични нарушавания звучат правдиво. " В тази връзка огромно страдание буди фактът, че Беларус не е предоставила никаква опция за работа на наблюдаващи на ОССЕ. Политическото управление на страната би трябвало да одобри волята на народа ", сподели Зайберт. Той акцентира, че Европейски Съюз " ще продължава да следи обстановката и да построява връзките си с Беларус според от нейното по-нататъшно развиване ".

Литовският външен министър Линас Линкевичус изрази мнение, че президентските избори в Беларус не са били почтени и свободни и прикани за по-активна работа с опозицията в страната. " В бъдеще би трябвало да отделяме още повече внимание на правата и свободите на индивида в Беларус и още по-интензивно да сътрудничим с опозицията. Очевидно гражданското общество към този момент е готово за промени и не можем да не го виждаме, би трябвало да почитаме мнението на хората ", съобщи министърът, представен от ТАСС.

На фона на незабавната реакция от страна Европейски Съюз, получилият шести мандат съгласно публично оповестените от беларуската ЦИК данни Лукашенко дефинира изборите като празник. " Нали видяхте, искахме да подарим празник на хората и те фактически се отзоваха. Това е празник. Някои желаеха да го скапват. Ние ги видяхме и тази нощ те още по-ясно излязоха на ярко ", съобщи през днешния ден Лукашенко, представен от организация БелТА.

Той разяснява също, че обстановката с митингите в Минск не е пагубна, само че много рискова за хората. " Затова би трябвало да благодарим на момчета от ОМОН (Отрядите на милицията със особено предопределение - Б.ред), те ги защитиха от сериозна стъпка. Ситуацията не беше пагубна, само че бе много рискова за хората, които бяха изкарани на улицата ", добави Лукашенко.

Той съобщи, че страната му е станала сцена на митинги, дирижирани от чужбина, съобщи Франс прес. " Регистрирахме позвънявания от чужбина. От Полша, Англия и Чехия имаше позвънявания, управляваха, с опрощение, нашите овце: те не схващат какво вършат и към този момент стартират да ги ръководят ", сподели Лукашенко, имайки поради протестиращите, в диалог с един от ръководителите на Оперативно-наблюдателно дело Сергей Лебедев.

Според беларуския президент наред с жители на Полша и Украйна в снощните митинги са се пробвали да вземат присъединяване и съветски жители. " Да не приказвам за Полша! Там към този момент всички към този момент стартират да ни дърпат конците ", добави той и сподели, че е имало и украинци. " Уверен съм, че това не е държавна политика, само че там има задоволително от тези " майдановци ", за които приказвах. В това число, за жалост, от Русия имаше избран приток на хора ", съобщи той, представен от ТАСС. Лукашенко е безапелационен, че няма да допусне " цветна гражданска война в Беларус " и ще даде заслужен отговор на опитите за делене на страната.

Беларуските управляващи са арестували близо 3000 души по време на снощните митинги, от които 1000 в Минск и 2000 в други региони. Данните все още сочат, че повече от 50 жители и 39 чиновници на реда са били ранени в конфликтите сред силите на реда и стачкуващите, съобщи ДПА.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР