Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в
Коментари Харесай

Полша получава помощ от ЕС за справяне с последствията от наводненията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи в четвъртък, че Европейски Съюз ще даде милиарди евро за възобновяване на Централна Европа след опустошителните наводнения , предава Ройтерс.

Полският министър на финансите Анджей Домански съобщи обаче в петък, че обещаните 5 милиарда евро от Европейския съюз за подкрепяне на страната при оправянето с последствията от най-тежките наводнения за последните 20 години може да не бъдат задоволителни за покриване на всички вреди.

" Знаем, че загубите са доста огромни, въпреки че към момента не разполагаме с точна оценка, " сподели Домански в изявление за телевизия TVN. Той добави, че макар че сумата от 5 милиарда евро е съответна, тя евентуално няма да е задоволителна за покриване на всички вреди.

Полша предвижда бюджетен недостиг от 5.7% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година и 5.5% през 2025 година . Въпреки натиска от Брюксел за понижаване на недостига до 3% от Брутният вътрешен продукт, Домански изрази предпочитание за по-мек метод за фискална промяна, като регистрира изключителните условия, в които се намира страната след наводненията, пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

Бюджетът на Полша за 2025 година планува рекордни разноски за защита от 186,6 милиарда злоти (48,19 милиарда долара), 4,7% от Брутният вътрешен продукт .
 Повече от 20 са жертвите на неприятното време в Централна Европа
Повече от 20 са жертвите на неприятното време в Централна Европа

Има оповестени за търсене хора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР